ΠΑΝΑΓΙΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Μεγάλη είναι η αγάπη που έχουν οι Ζακυνθινοί στην Παναγία και αναρίθμητες οι εκκλησίες και οι ναΐσκοι που οικοδόμησαν για τη χάρη της, στο πέρασμα των αιώνων. Κι αν κάποιες από αυτές δεν τις σεβάστηκαν ο χρόνος και ο εγκέλαδος, ο οποίος τις ισοπέδωσε στις κατά καιρούς επισκέψεις του στο νησί, δεν είχε υπόψη του το επτανησιακό πείσμα που κατάφερε να ανοικοδομήσει πολλές από αυτές, αποκαθιστώντας με συγκινητική ακρίβεια την προσεισμική τους όψη.

Οδηγήτρια, Σκοπιώτισσα, Κρυονεριώτισσα, Πικριδιώτισσα… Είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που η πλούσια θρησκευτική μας παράδοση έχει προσδώσει στις Παναγίες της.

Και κάθε χρόνο, η μέρα που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου “δεν είναι μέρα πένθους για μια αγαπημένη γυναίκα που “έφυγε” αλλά γιορτή χαράς και αγαλλίασης για την ξαναγκάλιασμα της μητέρας με τον αγαπημένο της γιο, την άνθηση της φύσης, την πλημμύρα των συναισθημάτων, το πανηγύρι της ανθρώπινης επαφής στην επιστροφή των ανθρώπων της πόλης στη γενέθλια γη”, όπως χαρακτηριστικά διαπιστώνουμε απο τα κηρύγματα και τους ύμνους της ημέρας.

Δεν υπάρχει περίπτωση, όπου κι αν μας έβγαζε ο δρόμος στο νησί μας, να μην βρούμε μια εκκλησιά που να γιορτάζει την Παναγιά της, μια αφορμή για θρησκευτική κατάνυξη αλλά και για γνήσιο ζακυνθινό γλέντι, με χορούς, τραγούδια, εκλεκτούς μεζέδες και μπόλικο κρασί.

Οπως και να χει, παλιές και νέες, οι εκκλησίες στη χάρη της Παναγίας σε όλο το νησί είναι δεκάδες και οι Ζακυνθινοί γιορτάζουν τις περισσότερες από αυτές το Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Οι γιορτές έχουν καθαρά ζακυνθινό χαρακτήρα, με λιτανείες, παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χορούς, τοπικούς μεζέδες και άφθονο ντόπιο κρασί.

Δεκαπενταύγουστος: Οι Εκκλησιές αφιερωμένες στην Παναγία

Να ένας κατάλογος των ναών στη χάρη της, που μάς δίνει ο Ντίνος Κονόμος:

ΠΑΝΑΓΙΑ… η Αναφωνήτρια, η Βλασσοπουλιά (Λιθακιά) – Βλαχέραινα των μπακάληδων (Νερατζούλες) – Βλαχέραινα του Ζωναρά (Ακρωτήρι) – Βλαχέραινα του Βάρτζελη (Γαλάρο) – Βραχιώτισσα (Κούκεσι) – Γαβαλούσα (Πόλη) – Δερματούσσα (Τραγάκι)

Δεκαπενταύγουστος - Παναγία: Οι Παναγίες των Ζακυνθινών

Δεκαπενταύγουστος - Παναγία: Οι Παναγίες των Ζακυνθινών


Δεκαπενταύγουστος - Παναγία: Οι Παναγίες των Ζακυνθινών


Δεκαπενταύγουστος - Παναγία: Οι Παναγίες των Ζακυνθινών

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.