Η Παναγιά Εκατονταπυλιανή βρίσκεται στη Χώρα της Πάρου, την Παροικιά, λίγα μέτρα έξω από το λιμάνι. Κατατάσσεται ως το μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο παλαιοχριστιανικό μνημείο σε όλη την Ελλάδα

Δεκαπενταύγουστος: Παναγιά Εκατονταπυλιανή

Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το αρχικό κτήριο ήταν έργο του αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Μεγάλου και Αγίου Κωνσταντίνου ο οποίος είχε προβεί στην ανέγερση του ναού για να εκπληρώσει την επιθυμία της μητέρας του Αγίας Ελένης.

Αναλυτικότερα, οι διηγήσεις αναφέρουν πως σε μια διαδρομή της Αγίας Ελένης προς τους Αγίους Τόπους, λόγω μεγάλης κακοκαιρίας, το πλοίο αναγκάστηκε να δέσει στο λιμάνι της Πάρου. Τότε η Αγία Ελένη έταξε ως τάμα στην Παναγία η οποία ήταν προστάτιδα της Κωνσταντινούπολης, να κτίσει ένα ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Κατά τον 4ο αιώνα το τάμα υλοποιήθηκε από τον γιο της,τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Στην εποχή του Αυτοκράτορα Ιουστινιανού κατά τον 6ο αιώνα, η Παναγία η Εκατονταπυλιανή ανακαινίστηκε με τροποποιήσεις που έγιναν από τον μαθητή του αρχιτέκτονα της Αγιάς Σοφιάς. Σύμφωνα με την παράδοση, ο μαθητευόμενος ξεπέρασε σε δημιουργικότητα τον ίδιο τον δάσκαλό του.

Οι δύο ονομασίες της εκκλησίας

Η έκκλησία είναι γνωστή με δύο ονομασίες: Εκατονταπυλιανή και Καταπολιανή. Και τα δύο ονόματα είναι εξίσου σημαντικά καθώς συμβαδίζουν με την ιστορία της Κωνσταντινούπολης και της Αγίας Σοφίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον μύθο, η Παναγιά Εκατονταπυλιανή πήρε το όνομά της από τις 100 πύλες. Σύμφωνα με την παράδοση όμως, φανερές είναι μόνο οι 99 πύλες. Η 100η λέει ο μύθος εδώ και χρόνια ότι θα αποκαλυφθεί μόνο σε μία περίπτωση. Όταν ανοίξει η αντίστοιχη μυστική πόρτα που βρίσκεται στην Αγιά Σοφιά και η Κωνσταντινούπολη γυρίσει πίσω στα χέρια των Ελλήνων.

Αν βρεθείς στην όμορφη Πάρο για διακοπές τότε μην παραλείψεις να πας στην Παναγία Εκατονταπυλιανή και να νιώσεις την κατάνυξη του Δεκαπενταύγουστου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.