Στις Παναγίες του Αιγαίου αναβιώνει κάθε χρόνο το “πάσχα” του καλοκαιριού. Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε ατμόσφαιρα κατανυκτική, εορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή.

Δεκαπενταύγουστος –Κοίμηση της Θεοτόκου: Παναγία η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο

Πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα και καλοδιατηρημένα παλαιοχριστιανικά μνημεία που βρίσκονται στον Ελλαδικό χώρο και μάλιστα είναι το μεγαλύτερο.

Ημέρες χαρμολύπης αφού ο εορτασμός ξεκινά 13 & 14 Αυγούστου με λειτουργίες στον Ιερό Ναό της Παναγίας Εκαντονταπυλιανής και κορυφώνεται την ημέρα του 15 Αυγούστου όπου γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας και περιφορά σε όλο τον παραδοσιακό οικισμό της Παροικιάς.

Μετά ξεκινά η γιορτή, με πολλές εορταστικές εκδηλώσεις σε όλη την Παροικιά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή γίνεται η βραδιά αφού ψαροκάικα βγαίνουν στον κόλπο της Παροικιάς, όπου και γίνεται η νύχτα μέρα από τα πυροτεχνήματα που φωτίζουν τον ουρανό, υπο τη μελωδία νησιώτικων σκοπών και τη συνοδεία χορευτικών συγκροτημάτων στον παραλιακό δρόμο της Παροικιάς.

Νάουσα

Από τον εορτασμό όμως δε λείπει και η Νάουσα, αφού τα “Εννιάμερα”, 22-23 Αυγούστου, έχετε τη ευκαιρία να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις στο λιμανάκι της Νάουσας.

Είναι η βραδιά των “Κουρσάρων” όπου νέοι και νέες ντυμένοι με με βράκες, φουστάνια, μαντίλια και ζωνάρια, στο γραφικό και κοσμοπολίτικο οικισμό της Νάουσας, δημιουργούν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Σε εποχές με Πειρατές, με κάστρα και φωτιές, αναβιώνοντας την αρπαγή των γυναικών της Νάουσας από τους πειρατές του Μπαρμπαρόσα!

Φυσικά και από το σκηνικό δεν μπορεί να λείπει η μουσική και ο χορός, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω παρασύρουν τον κάθε επισκέπτη σε ένα ξέφρενο γλέντι. Οι νησιώτικοι σκοποί, υπό τους ήχους του βιολιού και της τσαμπούνας απλώνονται σε όλο το χωριό, μεταφέροντας τον παλμό και το κέφι σε κάθε σοκάκι της Νάουσας. Ένα πανηγύρι που θα σας ξεσηκώσει και θα σας μείνει αξέχαστο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.