Κοίμηση της Θεοτόκου: Τρεις ημέρες μετά την κοίμησή της, η Θεοτόκος αναστήθηκε και ανελήφθη στους ουρανούς με το σώμα της.

Δεκαπενταύγουστος: Η μεγαλύτερη εορτή του χριστιανισμού

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τάφος της, στη Γεθσημανή, είναι κενός και δεν υπάρχουν λείψανα ή το σκήνωμα της Θεοτόκου. Κατά την ανάληψή της, η Θεοτόκος παρέδωσε τη ζώνη της στον άγιο απόστολο Θωμά.

Σήμερα φυλάσσεται στην ιερά Μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους και χαρακτηρίζεται Αγία Ζώνη (το γεγονός τιμάται στις 31 Αυγούστου).

Η Κοίμηση της Θεοτόκου εορτάζεται με λαμπρότητα σε όλες τις ενορίες και τις ιερές μονές της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ιδιαίτερα όμως, πανηγυρίζεται στον ιερό προσκυνηματικό ναό Παναγίας Χαρακιανής (δηλαδή Παναγίας των Βράχων, στους οποίους βρέθηκε κατά τα βυζαντινά χρόνια η ιστορική εικόνα της), στον ιερό ναό Παναγίας Χαλεβή (μετόχι της ιεράς Μονής Αγίας Ειρήνης, νότια του Ρεθύμνου, στο δρόμο προς Μύλους) και στους φερώνυμους ναούς στην ενορία Μασταμπά της πόλης του Ρεθύμνου και σε πάμπολλα χωριά του νομού μας και όλης της Κρήτης.

Κάποιες μάλιστα από τις εκκλησίες που είναι αφιερωμένες στην εορτή, έχουν ηλικία αιώνων και κοσμούνται με τοιχογραφίες μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.