Στο Άγιον Όρος βρίσκεται από το απόγευμα της Παρασκευής ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ο οποίος έγινε αρχικά δεκτός στο λιμάνι της Δάφνης από τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο και εν συνεχεία μετέβη στις Καρυές όπου τον υποδέχθηκαν οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των είκοσι μονών και στην συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου.

Αποστολή Άγιον Όρος: Ραφαήλ Γεωργιάδης

Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης

Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος, ο οποίος επισκέπτεται για όγδοη φορά κατά την Πατριαρχία του την Αθωνική Πολιτεία, μετέβη στην Ιερά Μονή Ιβήρων όπου τον καλωσόρισε μετά την Δοξολογία επί τη υποδοχή ο Καθηγούμενος της Μονής Αρχιμανδρίτης Ναθαναήλ. Αυτή την ώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης τελεί ως Ιερέας την Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο της Παναγίας Πορταΐτισσας.

Το υπόλοιπο σημερινό πρόγραμμα του Οικουμενικού Πατριάρχη περιλαμβάνει επισκέψεις στις Ιερές Μονές Καρακάλου και Μεγίστης Λαύρας καθώς και την Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία.

Η υποδοχή
Λίγο πριν τις 7:00 το απόγευμα της Παρασκευής 27 Μαΐου 2022 ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Κατά την άφιξή του στο λιμανάκι της Δάφνης ο Παναγιώτατος έτυχε θερμής υποδοχής από τον πολιτικό διοικητή Αθανάσιο Μαρτίνο και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους. Τον συνοδεύουν στο Περιβόλι της Παναγία οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Γαλλίας κ. Δημήτριος και Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος.

Τον Οικουμενιό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν και συνόδευσαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος της Βουλής, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Αμανατίδης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και ο σύμβουλος της κυβέρνησης σε θέματα ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους Αλκιβιάδης Στεφανής. Σήμερα αναμένεται στο ‘Αγιον Όρος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο Παναγιώτατος στον χαιρετισμό του από το λιμάνι της Δάφνης επεσήμανε την αρχή της “συναλληλίας” μεταξύ της ελληνικής πολιτείας για το πολιτικό και διοικητικό κομμάτι του Αγίου Όρους, καθώς συνιστά “αναπόσπαστο” τμήμα της ελληνικής εδαφικής επικράτειας και της “Μητέρας Εκκλησίας” που καθοδηγεί πνευματικώς την μοναστική πολιτεία, τονίζοντας αυτή η σχέση, διαχρονικά, με σεβασμό των κανόνων, “διέγραψε παραγωγική πορεία προς ωφέλεια πάντων” και συνέχισε :

“Η παραβίαση όμως της αρμονίας αυτής διαχρονικώς αποτελεί πηγή προβλημάτων τα οποία διακυβεύουν την ευθυδρομία της εκκλησίας. Ενίοτε και ενταύθα, υπερβάσεις της κοσμικής εξουσίας, προερχόμενες εκ των υπερβορείων μερών, φυτίλισαν το ήρεμον και ήσυχιον του τόπου, αλλά μόνο προς καιρόν, καθώς το άγρυπνον όμμα της Μεγάλης Εκκλησίας, ήτις αποτελεί φυσική μητέρα και προστάτιδα του Αγίου Όρους, η σθεναρά εμμονή των οσίων μοναστών του ‘Αθωνος εις τα καθηγιασμένα εκκλησιαστικά όρια και η ταχύτατη αντίδραση της φίλτατης ελληνικής πολιτείας απεσώβησαν τον κίνδυνο εθνικοποιήσεως του ‘Αθωνος, με την παρείσφρηση του εθνοφυλετισμού, ίνα μη είδωμε το βδέλυγμα της ερημώσεως “, ανέφερε.

Στις Καρυές
Ακολούθως έφτασε στις Καρυές, όπου τον υποδέχθηκαν οι Καθηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των είκοσι Ιερών Μονών και στην συνέχεια τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου. Εκ μέρους τον Ιερών Μονών τον Παναγιώτατο προσφώνησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αρχιμανδρίτης Νικόλαος.

Μετά τη Δοξολογία ο Παναγιώτατος μετέβη στο κτίριο της Ιεράς Επιστασίας όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάστης π. Γεώργιος Βατοπαιδινός ο οποίος τον ευχαρίστησε για την ανύστακτη φροντίδα του για το Άγιον Όρος ενώ στο τέλος του προσέφερε μια εικόνα με τους νέους Αγιορείτες Αγίους: Δανιήλ τον Κατουνανκιώτη, Όσιος Ιωσήφ τον Ησυχαστή, Ιερώνυμο τον Σιμωνοπετρίτη, Εφραίμ τον Κατουνακιώτη και τον Όσιο Σωφρόνιο του Έσσεξ. Όλοι ενεγράφησαν στις Αγιολογικές Δέλτους επί Πατριαρχίας του κ.κ. Βαρθολομαίου, γεγονός για το οποίο αναφέρθηκε με συγκίνηση κατά την αντιφώνησή του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.