Η εθνική σύνταξη για 20 έτη ασφάλισης είναι 384 ευρώ και, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, εάν η αίτηση συνταξιοδότησης εκκρεμεί 10 μήνες, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα λάβει αναδρομικά 3.840 ευρώ, έπειτα θα συνεχίσει να λαμβάνει 384 ευρώ κάθε μήνα, μέχρι να βγει η προσωρινή σύνταξή του, που είναι το επόμενο στάδιο και, στη συνέχεια, θα εκδοθεί η οριστική σύνταξη.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα ενεργοποιηθεί μία πλατφόρμα, στην οποία θα δηλωθούν κάποια απαραίτητα στοιχεία, όπως το IBAN, κλπ.

«Παράλληλα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης, αλλά και για την έκδοση της οριστικής συνταξιοδοτικής απόφασης», αποσαφήνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, το 2020 ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το 2019, ενώ ξεκίνησε τμηματικά να καταβάλλεται η ψηφιακή σύνταξη.

Όσον αφορά στον σχεδιασμό για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τόνισε ότι συγκροτήθηκε ομάδα έργου, με επικεφαλής project manager, με αποστολή την ταχύτερη απονομή των συντάξεων. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί πριν από το 2018 και θα καταβληθεί προσπάθεια να επιταχυνθεί η απονομή συντάξεων και σε ταμεία, όπου εντοπίζονται μεγάλες δυσκολίες, αναφέροντας ενδεικτικά το ΝΑΤ, το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ.

Ο κ. Χατζηδάκης συμπλήρωσε ότι προετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία για την απλούστευση της έκδοσης των συντάξεων, ενώ επεσήμανε ότι θα χρησιμοποιηθούν και υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα.

Τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη χορήγηση της εθνικής σύνταξης ύψους 384 ευρώ, μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης σε συνταξιούχους οι αιτήσεις των οποίων παραμένουν επί χρόνια εκκρεμείς.

Όπως τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, το ποσό θα δοθεί ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και θα καταβληθεί αναδρομικά για τους μήνες της αναμονής, από τότε δηλαδή που υποβλήθηκε η αίτηση συνταξιοδότησης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Ιωάννης Κισανάκης

Σημείωσης: Το παρακάτω κείμενο θέλω να γίνει αντιληπτό ότι δεν είναι μόνο προσωπικό πρόβλημα, αλλά πλήθος πολιτών με οφειλές άνω του επιτρεπτού κατά νόμο ορίου έστω και οριακά, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν. Ο νόμος είναι σαφέστατος και σεβαστός, αλλά δεν επιτρέπει ως λύση την άμεση διευθέτηση της επίλυσης των διαφορών, με συμψηφισμό των βεβαιωμένων οφειλών του πολίτη, παρακρατώντας το σύνολο των βεβαιωμένων αναδρομικών από τον φορέα, στην οριστικοποίηση της σύνταξης και πριν την επίδοση αυτής.
Παρακαλώ πολύ!.
Ονομάζομαι Ιωάννης Κισανάκης και είμαι σε πλήρη σύγχυση έχοντας "εύλογα" αναπάντητα ερωτήματα, που άπτονται της απλής λογικής, αλλά και αυτής καθ' αυτής της έννοιας, "Εν' ονόματι του Ελληνικού λαού"
.Έχω καταθέσει φάκελο για σύνταξη, με αριθμό πρωτοκόλλου 403052 στις 11/04/2019 στο πρώην ΤΕΒΕ νυν ΟΑΕΕ με κατοχυρωμένο κάθε Συνταγματικό και Νομικό δικαίωμα άμεσης λήψης αυτής.
Οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές μου, την στιγμή της γένεσης του δικαιώματός μου για συνταξιοδότηση, ήταν πλέον του επιτρεπτού κατά νόμο ορίου, προς διευθέτηση και ρύθμιση αυτών με ανταποδοτική ισχύ. Με την παρέλευση ήδη 2 ετών, δεν έχει περατωθεί η οριστικοποίηση του φακέλου μου, για τελεσίδικη απόφαση συνταξιοδότησής μου και τελικής ρύθμισης όλων των "παραγομένων" οφειλών μου προς το ταμείο.
Βάσει κάθε Συνταγματικού και νομικού δικαιώματός μου, αλλά και "εν' ονόματι του Ελληνικού λαού", γεννήθηκε το "αναφαίρετο" δικαίωμά μου, για πάσης φύσεως ευεργετημάτων με αναδρομική ισχύ και την λήψη αυτών.
Οι Νόμοι του κράτους δικαίου και όλες οι τροποποιητικές ΚΥΑ επί αυτών, δεν αποτελούν μονόδρομο και πάνω από όλα, δεν εξαιρούν κανέναν και για κανένα απολύτως λόγο, ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα επί αλλήλων. Σήμερα, αλλά και ως την ημέρα που θα οριστικοποιηθεί η απόφαση συνταξιοδότησής μου σύννομα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εμού προς το ταμείο, αλλά και οι οφειλές του ταμείου προς εμένα, θα πρέπει αυτονόητα και αγόγγυστα, να έλθουν σε συμψηφιστική αναδρομική ισχύ, πάντα "εν' ονόματι του Ελληνικού λαού", αλλά και του Κράτους Δικαίου..
Είναι παράλογο, παράνομο, καταχρηστικό και πέρα ως πέρα κατάχρηση εξουσίας, η χρήση "δύο μέτρα και δύο σταθμά", παραβιάζοντας τα Συνταγματικά άρθρα: {1,4,25,120}, θέτοντας εύλογα ερωτήματα ως προς το εάν!, η θέσπιση νόμων γίνετε "εν' ονόματι του Ελληνικού λαού" για τον Ελληνικό λαό ή για εξυπηρέτηση πολλαπλών διαπλεκομένων "ξένων" συμφερόντων καθ' υπόδειξη. Τέλος, βρίσκομαι σε πλήρη σύγχυση γιατί εγώ με απολυτήριο Υ.Ε, αγωνίζομαι να καταλάβω το "σκεπτικό" κάθε Νομοθετικού σώματος της Βουλής και όλων των αρμόδιων Υπουργείων, που καθημερινά "βομβαρδίζουν" τον Ελληνικό λαό με την χρήση της "Τηλεπικοινωνιακής πολιτικής" μόνο με πολλά-πολλά "ναι μεν, αλλά" και μονοδρόμηση των υποχρεώσεων επί αλλήλων.

Στην επεξεργασία της νέας νομοθετικής ρύθμισης, για την άμεση χορήγηση της "Εθνικής Σύνταξης" ως μέτρο διευκόλυνσης των υπηρεσιών, αλλά και οικονομικής ανακούφισης των υπό συνταξιοδότηση πολιτών, στους "όρους και προϋποθέσεις", πιστεύω ότι θα είναι εφικτό να υπάρχει η δυνατότητα, για κάτι ανάλογο σύμφωνα με το παρακάτω παράδειγμα. { Παρακαλώ πολύ!, εάν επέχω του δικαιώματος της προσωρινής σύνταξης ως "εθνική σύνταξη", αιτούμαι την άρση οποιασδήποτε αναδρομικής καταβολής χρημάτων. Θεωρώ ότι είναι πρέπον να συμψηφιστούν αυτές, ως προκαταβολή επί των βεβαιωμένων οφειλών μου, στον ασφαλιστικό μου φορέα. Πάντα με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μου, επί ευεργετημάτων που ήθελε προκύψει, στην τελική απόφαση διευθέτησης, οφειλών και οριστικής συνταξιοδότησης μου}.
Με σεβασμό,
Ιωάννης Κισανάκης

Υ.Γ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΠΕΧΕΙ "ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ" ΤΩΝ ΟΜΟΠΑΘΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ ΜΟΥ..