Χωρίς πληρωµές αναµένεται να βγει ο Φεβρουάριος για τους αγρότες, µε εξαίρεση κάτι υπόλοιπα από αποζηµιώσεις που ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν µετά τις 20 του µήνα.

Τώρα, το επόµενο που έχει να περιµένει ο αγροτικός κόσµος είναι τα 41 εκατ. ευρώ (το µισό) για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου προς τα τέλη Μαρτίου, σύµφωνα µε τις δεσµεύσεις του πρωθυπουργού µετά τη συνάντησή του µε τους αγρότες των µπλόκων. Τα «χοντρά» κονδύλια ωστόσο – όπως άλλωστε έχει κατά καιρούς και από διάφορα αρµόδια χείλη ανακοινωθεί – δροµολογούνται για πριν το Πάσχα. Ο αρχικός προγραµµατισµός τοποθετεί την πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων 245 εκατ. ευρώ εντός Απριλίου και τα 425 εκατ. ευρώ για τα eco-schemes και τα αδιάθετα κονδύλια του προηγούµενου έτους, ύψους 88 εκατ. ευρώ, για πριν το Πάσχα. Στις εκκρεµότητες πρέπει να υπολογιστούν και 12 εκατ. ευρώ από την αναδιανεµητική, αλλά και 5 εκατ. ευρώ από τη συµπληρωµατική ενίσχυση νέων αγροτών, που «ξέµειναν» από την εξόφληση του ∆εκεµβρίου.

Το βράδυ της Πέµπτης 15 Φεβρουαρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε και επίσηµα ότι ενεργοποιήθηκε η πλατφόρµα για τις συµπληρωµατικές και νέες δηλώσεις για τις δράσεις των eco – schemes, αλλά και οι διορθωτικές δηλώσεις για το ΟΣ∆Ε του 2023. Τώρα το αν και πώς λειτούργησε αυτό είναι άλλο θέµα. Με δεδοµένο ότι η πλατφόρµα θα παραµείνει ανοιχτή µέχρι το τέλος του µήνα, άνευ απροόπτου, αυτό σηµαίνει ότι µετά θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστηµα, που δεν αποκλείεται να φτάσει και τον ένα µήνα, προκειµένου να ελεγχθούν οι αιτήσεις, να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις ώστε να βγουν οι δικαιούχοι και οι σχετικές λίστες πληρωµής των eco – schemes. Κατ’ επέκταση, πιο εύκολα ίσως τσουλήσει η διαδικασία που αφορά τις διορθώσεις επί της περσινής ενιαίας, προκειµένου να καταστεί δυνατό να βγει η πληρωµή αν όχι όλου – του µεγαλύτερου τουλάχιστον µέρους ύ των 88 εκατ. ευρώ- µέχρι το τέλος Μαρτίου.

Από κει και πέρα, µεγάλη βάση θα δοθεί στις πιστώσεις για τα eco-schemes και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις. Αυτό που δεν έχει γίνει σαφές είναι αν οι αρµόδιοι των πληρωµών υπολογίζουν και την ειδική ενίσχυση βάµβακος όταν αναφέρονται στις πληρωµές των συνδεδεµένων, που σηµαίνει ότι και αυτή µεταφέρεται για τον Απρίλιο ή θα µπει πριν την αργία της 25ης Μαρτίου, όπως παραδοσιακά γίνεται τα τελευταία χρόνια. Εκκρεµούν βέβαια ακόµα η έκδοση της εγκυκλίου, προκειµένου οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσουν στους προβλεπόµενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιµότητας και κατόπιν στους µηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους για να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί, να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιµες εκτάσεις και να βγει το ποσό της ενίσχυσης ανά στρέµµα.

Μέχρι τον Απρίλιο η εξόφλησητης β’ δόσης του 14 χίλιαρου

Μέσα στον Μάρτιο υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει η πληρωµή της δεύτερης δόσης -εξόφλησης του 30% που ανέρχεται στο ποσό των 4.200 ευρώ του Υποµέτρου 6.3: «Ανάπτυξη Μικρών Γεωργικών Εκµεταλλεύσεων», για όσους παραγωγούς έχουν καταθέσει φάκελο. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, οι οριστικοποιηµένες αιτήσεις που υπάρχουν στο πληροφοριακό σύστηµα για το σύνολο των περιφερειών υπολογίζονται περίπου στις 1.600 επί συνόλου 3.200 αιτήσεων. «Πριν λίγες ηµέρες υπογράφηκε νέα πίστωση 900.000 ευρώ και έχουν ξεκινήσει οι πληρωµές», σύµφωνα µε δηλώσεις του Εντεταλµένου Περιφερειακού Συµβούλου Γ.Κοντογιάννη. Μάλιστα, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις µέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωµές της δεύτερης δόσης του Υποµέτρο 6.3.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.