ΣΕΡΒΙΑ ΝΕΑ: Το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, (11-6-23 με το Πάτριο εορτολόγιο), επί τη εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, στο παρεκκλήσιο των Αγίων Αθωνιτών Πατέρων, στην Μονή Kovilj των Αγίων Αρχαγγέλων στην Βοϊβοντίνα, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μοχακίου κ.Δαμασκηνός, βοηθός του Μητροπολίτη Μπάτσκας κ.Ειρηναίου {Μπούλοβιτς}, τέλεσε την Θ. Λειτουργία, με συνοδεία κληρικών της Μητρόπολης και της Επισκοπής Σιρμίου καθώς και με διακόνους του Νόβι-Σαντ.

Πριν από την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, ο Επίσκοπος Δαμασκηνός χειροθέτησε αναγνώστη και υποδιάκονο τον δάσκαλο θρησκευτικών αδελφό Ιγνάτιο Zvekić και κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, τον χειροτόνησε στον ιερό βαθμό του διακόνου.

Μετά την απόλυση, ο επίσκοπος Damaskin απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους πιστούς με εμπνευσμένο κήρυγμα, με θέμα “για την ανάγκη να στρέφονται οι καρδιές και οι σκέψεις κάθε χριστιανού προς τον Θεό”. «Εμείς που εικονίζουμε μυστηριωδώς τα χερουβείμ και ψάλουμε τον τριάγιο ύμνο στην Ζωοδόχο Τριάδα, τώρα ας αφήσουμε όλες τις μέριμνες της ζωής. Ο Θεός θα φροντίσει για τα υπόλοιπα να μας προστεθούν».

Ευχήθηκε δε, στον νεοχειροτονημένο διάκονο Ιγνάτιο, ο Θεός να τον ενδυναμώσει και να του χαρίσει μια αγνή και άμεμπτη ιεροσύνη. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας μίλησε ο νεοχειροτονηθείς διάκονος όπου, μεταξύ των άλλων, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη κ.Ειρηναίο και τον επίσκοπο κ. Δαμασκηνό και υποσχέθηκε ότι θα τελεί με τιμή και ζήλο τα καθήκοντα του διακόνου.

Μετά την απόλυση, ο Επίσκοπος κ.Δαμασνηνός, ευλόγησε ναϊδριο, προς τιμήν των αγίων αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, που κατασκευάστηκε σε χώρο της αυλής.

Η Μονή Kovilj είναι ένα ανδρικό μοναστήρι του 13ου αιώνα, στον απέραντο κάμπο της Βοϊβοντίνας, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα Νόβι-Σαντ, στη βορειότερη επαρχία της Σερβίας στον Δούναβη. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε από τον πρώτο Σέρβο αρχιεπίσκοπο, τον Άγιο Σάββα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.