ΤΕΕΣ: Στις 6 Μαρτίου 2022, Κυριακή της Τυρινής ή Κυριακή της Συγγνώμης, ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιερομάρτυρος Ιγνατίου του Θεοφόρου στο Μετόχι της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Δαμασκό.

Επίσης συλλειτούργησαν ο βοηθός του Μακαριωτάτου Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννης Ι΄ επίσκοπος Δαράι Μωυσής, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕΣ πρωθιερέας Νικόλαος Μπαλασόφ, ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών παρά τω πατριαρχικώ θρόνω της Αντιοχείας ηγούμενος Αρσένιος Σοκολόφ κ.ά.
Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας προσφώνησε τον μητροπολίτη Ιλαρίωνα ο ηγούμενος Αρσένιος, ο οποίος ειδικότερα τόνισε:

«Κατά την πολεμική περίοδο, όταν στον αυλόγυρό μας συχνά έπεφταν φυσίγγια, δεν πτοηθήκατε και προσήλθατε και από κοινού με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιωάννη τελέσατε τη Θεία Λειτουργία, γεμίζοντας με την ευχαριστιακή χαρά τις καρδιές μας.

Σήμερα και πάλι μοιραζόμαστε την αρχιερατική σας προσευχή. Και πάλι σε μια εποχή δύσκολη, διότι ο κόσμος ευρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Όλα είναι στα χέρια του Θεού, αλλά πιστεύουμε ότι οι προσευχές της Εκκλησίας επίσης σημαίνουν πολλά. Ο Κύριος εισακούεται τις προσευχές της Εκκλησίας Του και ανταποκρίνεται κατά τη φιλανθρωπία Του. Η θεία Αυτού δικαιοσύνη ισοσταθμείται με το έλεος Αυτού».

Ο πατήρ Αρσένιος ευχαρίστησε τον κ. Ιλαρίωνα για τις προσευχές και την επίσκεψη στο Μετόχι, ζητώντας τις αρχιερατικές προσευχές.

Αντιφωνώντας ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας ανέφερε:

«Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους σας την ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου. Ο Αγιώτατος κατ’ επανάληψιν έχει επισκεφθεί το Μετόχι της Ρωσικής Εκκλησίας, έχει τελέσει εδώ τη Θεία Λειτουργία και νουθετώντας με πριν αυτό το ταξίδι, ζήτησε να μεταφέρω την ευλογία και την αγάπη του.

Προχθές, αφού καταφθάσαμε σε αυτά τα ευλογημένα χώματα, είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας και πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι΄, να συζητήσουμε τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των Εκκλησιών μας, τις εξελίξεις στον κόσμο, χαράσσοντας τις οδούς της περαιτέρω συνεργασίας».

Στη συνέχεια ο ιεράρχης ανέλυσε τη σημασία του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας για την Εκκλησία και τις προϋποθέσεις τής ακατάκριτης συμμετοχής του πιστού σε αυτό. Ακολούθως ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε για το ασκητικό στάδιο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, όταν «η Εκκλησία κατά τρόπο ιδιαίτερο θα μας διδάσκει και καθοδηγεί στην οδό της μετανοίας».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Ιλαρίωνας επεσήμανε: «Σήμερα, καθώς ζούμε σε αυτό τον κόσμο και βιώνοντες βαριές δοκιμασίες, που αντιμετωπίζει κάθε ένας άνθρωπος ξεχωριστά, ολόκληρες οικογένειες, λαοί και χώρες, ενθυμούμαστε ότι η σωστική χάρη του Θεού δεν εγκαταλείπει κανένα άνθρωπο με τη συμφορά του. Ελπίζουμε για τη συναντίληψη, το έλεος και τη χάρη του Θεού. Ερχόμαστε σε ναούς, μαζευόμαστε γύρω από την Αγία Τράπεζα και κοινωνούμε των Αχράντων του Χριστού Μυστηρίων, προκειμένου ο Κύριος να μας ενδυναμώνει, να βοηθά να διατηρούμε την ειρήνη ψυχής σε αυτό τον κόσμο, που σπαράζεται από τις συγκρούσεις, την κακία, τις στρεβλώσεις και τους πολέμους».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕΣ ευχήθηκε ο Θεός να προστατεύει τους παρόντες και να τους βοηθά να πορεύονται την οδό προς την Βασιλεία του Θεού.

Ο επίσκοπος Δαράι Μωυσής ευχαρίστησε τον κ. Ιλαρίωνα για την κοινή προσευχή και του ζήτησε να μεταφέρει στον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο τον σεβασμό και την μετάνοιά του και ταυτοχρόνως προσέφερε στον Ρώσο ιεράρχη ένα αναμνηστικό δώρο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.