Λεπτομέρειες και επικίνδυνες περιοχές θα ανακοινώνονται από τις τοπικές στρατιωτικές διοικήσεις, διευκρινίζεται περαιτέρω από την ΑΣΔΕΝ.

«Από 2 Μαρτίου 2020 και καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου, θα εκτελούνται βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό ευθυτενούς τροχιάς, σε θαλάσσιες περιοχές ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι Μεγίστη», όπως ανακοινώθηκε από την Ανώτατη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ).

Αυξάνονται οι συλλήψεις μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στον ελληνικό χώρο, παρά τις προειδοποιήσεις και ενημερώσεις τις ελληνικής πλευράς ότι «τα σύνορα είναι κλειστά».

Λίγο μετά τις 07:30 το πρωί της Καθαρά Δευτέρας, ο ελληνικός στρατός που συνεχίζει αδιάκοπα τις περιπολίες κατά μήκος των συνόρων, εντόπισε μετανάστες να περπατούν παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

Δεκάδες μετανάστες αναζητούν καθημερινά κάποιο πέρασμα που θα τους οδηγήσει στην ελληνική πλευρά, με την ελπίδα ότι δεν θα γίνουν αντιληπτοί από τον ελληνικό στρατό και στη συνέχεια θα μπορέσουν να φτάσουν περπατώντας στο πρώτο ελληνικό χωριό.

Το ανώτερο επιτελείο της Frontex αποφάσισε να αναβαθμίσει τον κίνδυνο στα ελληνοτουρκικά σύνορα, λόγω της μεταναστευτικής πίεσης, σε υψηλό. Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν και αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

«Αναθεωρήσαμε (…) το επίπεδο συναγερμού για όλα τα σύνορα με την Τουρκία σε υψηλό», ανέφερε μία εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις Βρυξέλλες. «Λάβαμε αίτημα επιπρόσθετης βοήθειας από την Ελλάδα.

Έχουμε ήδη λάβει μέτρα για να αναπτύξουμε τεχνικό εξοπλισμό και επιπρόσθετες δυνάμεις στην Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα στην Αθήνα η κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της κατάστασης στα σύνορα, προχωρεί σε έκτακτες διαδικασίες με πρώτη τη σύγκλιση του ΚΥΣΕΑ που θα συνεδριάσει στις 18:00 της Κυριακής.

Οι ελληνικές αρχές με επαναλαμβανόμενα μηνύματα μέσω κινητών (sms) ειδοποιούν τους μετανάστες και πρόσφυγες πως τα σύνορα του Έβρου έχουν σφραγιστεί και πως δεν πρέπει να έρχονται στην Ελλάδα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.