Στην Ακολουθία του Δ΄ Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος Αμπελοκήπων, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, την Κυριακή 4 Απριλίου 2021.

Ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μπέτας είχε το διακόνημα του λόγου. Ο ομιλητής σε έναν αρχιτεκτονικά δομημένο λόγο παρουσίασε τα τρία γεγονότα ορόσημα των ημερών.

«Πρώτον: το φιλί του Ιούδα. Το πάθος του Κυρίου αρχίζει με το φιλί της προδοσίας. Το πρόσωπο του Ιούδα απασχόλησε τους πατέρες της Εκκλησίας. Η προδοσία του αποδόθηκε στο πάθος της φιλαργυρίας.

Δεύτερον: το βλέμμα του Χριστού στον Πέτρο. Όταν το βλέμμα του Κυρίου πέφτει στον Πέτρο, ο Πέτρος έρχεται σε μετάνοια. Το βλέμμα του Κυρίου είναι γεμάτο πόνο και στοργικό παράπονο. Ο Ιησούς με απορία ρίχνει το βλέμμα του στο φλογερό μαθητή και εκείνος ανανίπτει: «εξελθών έξω έκλαυσε πικρώς».

Κατά τη Δευτέρα Παρουσία, λέγει ο Ιερός Χρυσόστομος, θα μάς κοιτάξουν τα γλυκύτατα μάτια του Χριστού και τότε δεν θα ξέρουμε πού να κρυφτούμε.

Τρίτον: η σιωπή του Κυρίου μπροστά στον Πιλάτο.

«Ο δε Ιησούς εσιώπα»: στον πόνο και στον θρίαμβο. Η σιωπή του Θεού έχει νόημα, σκοπό και αξία. Η σιωπή του Θεού μάς διδάσκει την καρτερία, την υπομονή. Ο Θεός αποκαλύπτεται στη σιωπή που γεννά την άσκηση».

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε τον π. Γεώργιο για την περιεκτική και αφυπνίζουσα ομιλία του, υπενθύμισε την αξία της σιωπής ως αυθεντικού δρόμου συνάντησης με το σχέδιο του Θεού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.