Το απόγευμα της Παρασκευής 9 Απριλίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στην Ακολουθία της Δ΄ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος, στην Ανάληψη Πεδιάδος.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ομίλησε στο ευσεβές εκκλησίασμα για τη σπουδαιότητα της Ακολουθίας των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, για την κραταιά και ακαταίσχυντη δύναμη και βοήθεια που δίδει η Παναγία μας σε όσους επικαλούνται με θέρμη την προστασία και την χάρη Της, για να συνεχίσουν τον πνευματικό τους αγώνα στην πορεία προς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα.

«Οι Χαιρετισμοί που ψάλλουμε προς τιμή της Παναγίας μας είναι μια ομολογία Πίστεως, είναι μια ομολογία της δυνάμεως της Παναγίας, της σωστικής επέμβασής της προς χάριν εκείνων που την επικαλούνται. Είναι ένας ευχαριστιακός ύμνος, ένα εγκώμιο μεγαλείου των αρετών και των χαρίτων της Υπεραγίας Θεοτόκου, με το οποίο εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλα όσα έχει προσφέρει στον καθένα προσωπικά, για όλα όσα έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα όμως είναι και μια δέηση, μία παράκληση για να συνεχίσει να είναι για ‘μας, όλες τις ημέρες της ζωής μας, προστάτης και βοηθός.

Γι’ αυτό ψάλλουμε «Ἁλλ’ ὡς ἔχουσα τὸ κράτος ἀπροσμάχητον, ἐκ παντοίων με κινδύνων ἐλευθέρωσον». Μέσα σε αυτή τη σύντομη φράση του Προοιμίου του Ακαθίστου Ύμνου «Τῇ Ὑπερμάχω Στρατηγῷ», που συγκινεί και συγκλονίζει τις ψυχές όλων των χριστιανών, ενυπάρχει και η ομολογία και η δέησις και η παράκληση. Με αυτή τη φράση ομολογούμε ότι η Παναγία μας έχει ακατανίκητη δύναμη και δεν μπορεί τίποτε να Της αντισταθεί. Γι’ αυτό και Της ζητούμε να μας ελευθερώσει «ἐκ παντοίων κινδύνων», από κάθε κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε· και από τους κινδύνους που αντιλαμβανόμαστε αλλά και από τους κινδύνους που ούτε τους βλέπουμε, ούτε τους κατανοούμε πολλές φορές».

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Ας καταφεύγουμε πάντοτε στη ζωή μας στη δύναμη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Ας προστρέχουμε πάντοτε σε Αυτήν και ας Την παρακαλούμε με πίστη, με θέρμη και εμπιστοσύνη να μας προφυλάσσει και να μας ελευθερώνει από κάθε κίνδυνο. Ας Την παρακαλούμε να λυτρώσει την Οικουμένη από την επιδημία του κορωνοϊού για να μπορέσουμε και πάλι –απολύτως και ελεύθεροι– να προσερχόμαστε στους ναούς και να τιμούμε το Πανάγιο Πρόσωπό Της και να δοξάζουμε τον εν Τριάδι, Έναν και αληθινό Θεό».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.