Δ΄ Κυριακή των Νηστειών: Ο όσιος Ιωάννης, ο συγγραφέας του βιβλίου που τιτλοφορείται «Κλίμαξ» όντας ευφυέστατος και γνώστης της εγκυκλίου σοφίας ανέβη, σε ηλικία δεκαέξι ετών, στο όρος Σινά, όπου έγινε μοναχός και προσέφερε ολόψυχα τον εαυτό του θυσία στην υπηρεσία του Θεού, διάγοντας εν άκρα υποταγή και άκρα ταπεινοφροσύνη στους κανόνες της μοναστικής πολιτείας. Έπειτα, σε ηλικία δεκαεννέα ετών, σηκώθηκε και έφυγε για το στάδιο της ησυχίας. Πήγε, λοιπόν και εγκα ταστάθηκε στη θεία μονή της ασκητικής παλαίστρας, σε ένα τόπο που ονομαζόταν Θωλάς και απείχε πέντε μίλια από το Μοναστήρι.

Δ΄ Κυριακή των Νηστειών – Ιωάννου της Κλίμακος: Τι γιορτάζουμε σήμερα 11 Απριλίου

Στον τόπο εκείνο διέμεινε ο Όσιος σαράντα ολόκληρα χρόνια, πυρπολούμενος από διακαή έρωτα και αγάπη προς το Θεό. Έτρωγε από όλα όσα επιτρέπονταν από τις μοναστικές διατάξεις έτρωγε όμως πολύ λίγο και ποτέ χορταστικά. Και νομίζω πως αυτό το έκανε σοφότατα, προκειμένου να κατά βάλλει και να νικά κάθε έπαρση και εγωισμό που θα προερχόταν από τη νηστεία.

Ποιος όμως λόγος ρητορικός θα μπορούσε να περιγράψει την αστείρευτη πηγή των δακρύων του; Κοιμόταν τόσο ελάχιστα, όσο δηλαδή χρειαζόταν να μην υποστεί βλάβη η λειτουρ γία του νού του, εξ αιτίας της υπερβολικής αγρυπνίας, ο δε δρόμος της ζωής του ήταν αδιάλειπτη προσευχή και απερίγραπτος έρω τας προς το Θεό. Ο όσιος Ιωάννης λοιπόν άσκησε κάθε αρετή, πολιτεύτηκε καλώς και έλαβε πλουσιο πάροχα από τον Κύριο τον ουράνιο φωτισμό.

Κάποτε δε κατά τρόπο θαυμαστό έσωσε έναν μαθητή του από βέβαιο θάνατο. Συγκεκριμένα, ο μαθητής του αυτός, κουρασμένος από μια κοπιαστική εργασία που έκανε, έπεσε και κοιμήθηκε κάτω από μια μεγάλη πέτρα. Αυτή όμως είχε αρχίσει σιγά-σιγά να ξεκολλάει από τη θέση της και επρόκειτο μετά από λίγο να αποσπαστεί εντελώς. Έτσι θα έπεφτε επάνω του και θα τον σκότωνε συντρίβοντας το σώμα του. Ο Άγιος δε, όντας στο κελί του, πληροφορήθηκε τον κίνδυνο του μαθητή, ύστερα από θείο φωτισμό, και άρχισε την προσευχή για τη σωτηρία του. Ο Θεός άκουσε την προσευχή του.

Τότε δε να τι έγινε: Ο μαθητής είδε στον ύπνο του τον Όσιο να του φωνάζει να σηκωθεί και να φύγει από εκεί που κοιμόταν. Εκείνος λοιπόν ξύπνησε αμέσως, ύστερα από την οπτασία αυτή, και έφυγε από εκεί που κοιμόταν.

Έτσι διασώθηκε από έναν τέτοιο θάνατο. Ο όσιος Ιωάννης, αφού έφτασε σε ύψιστο βαθμό πνευματικής τελειότητας και διατέλεσε και ηγούμενος του αγίου όρους Σινά, άφησε τη φθαρτή ζωή και μετέβη στην αιώνια ανάπαυση και μακαριότητα. Προηγουμένως όμως έγραψε και άφησε στο λαό του Θεού το πάνσοφο βιβλίο των θείων και πνευματικών αναβά σεων, που είναι γνωστό με τον τίτλο «Κλίμαξ».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.