Στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Του Εσπερινού ακολούθησε πνευματική ομιλία υπό του Πανοσιολογιωτάτου Ιερομονάχου π. Νίκωνος Αγιορείτου, Δικαίου της Ξενοφωντινής Σκήτης, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Μεγάλη Σαρακοστή. Πνευματική ευκαιρία».

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης, με λόγους θερμούς και σεβαστικούς, καλωσόρισε τον Αγιορείτη Γέροντα, σημειώνοντας: «Με σεβασμό και χαρά υποδεχόμαστε σήμερα τον σεβαστό σε όλους μας π. Νίκωνα, ο οποίος κομίζει την ευλογία και την χάρι της Παναγίας μας, προερχόμενος από το δικό Της περιβόλι όπου ακατάπαυστα υμνείται και μεγαλύνεται το Όνομα Της. Ο π.Νίκωνας καταθέτει μαρτυρία και αληθεία πίστεως και ζωής, στηρίζοντας πλήθος αδελφών, με την προσευχή του και τον λόγο του, τον άλατι ηρτυμένο», δίδοντας τον λόγο στον εκλεκτό ομιλητή.

Ο σεβαστός Γέροντας, με την απλότητα και γλαφυρότητα του λόγου που τον διακρίνει, αναφέρθηκε στην σημασία και το νόημα της «αληθινής νηστείας», ερμηνεύοντας τις δύο μορφές της νηστείας, την υλική και την πνευματική, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Τηρώντας την νηστεία, σημασία έχει η υπακοή, καθώς με την ταπείνωση που μας οδηγεί η νηστεία θα ξαναβρούμε τον παράδεισο, κρατώντας το μυαλό στην θέση του. Είναι γύμνασμα του μυαλού. Η νηστεία δεν περιορίζεται στην τροφή. Νηστεύω όλες τις αισθήσεις, ότι κρατά το μυαλό σε εγρήγορση. Η νηστεία είναι αφορμή για διόρθωση, για καθαρότητα ψυχής. Είναι στέρηση του εγωισμού και ταπείνωση. Όταν δε συνδυάζεται με την ελεημοσύνη και την φιλανθρωπία σε γλυτώνει από τον θάνατο. Τίποτα στην Εκκλησία δεν είναι ασήμαντο. Για να αποκτήσεις το πνευματικό πτυχίο χρειάζεται να ζήσεις τα απλά, καθημερινά πράγματα», σημείωσε.

Στο τέλος του Εσπερινού στο πλήθος των πιστών που είχαν κατακλύσει τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό (μεταξύ αυτών και όμιλος προσκυνητών από την Ι. Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων), διένειμε λιβάνι από την Ι.Γυναικεία Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος, της Ι. Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου.

Ανακοινώθηκε δε ότι το εσπέρας της Δευτέρας θα ομιλήσει στον Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, Παλαιόχωρα Σελίνου, ενώ το εσπέρας της Τρίτης, 28 Μαρτ., θα δεχθεί εξομολογήσεις στον Ι.Μητροπολιτικό Ναό Κισάμου και το πρωί της Τετάρτης, 29 Μαρτ. θα τελέσει την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων στην Γυναικεία Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής, Παρθενώνος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.