ΚΥΠΡΟΣ : Συμβουλίο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, Χριστίνα Ιωάννου και Άντρια Νεοκλέους, Μέλη μέχρι τις 6/03/24.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση εγκρίθηκε η παραχώρηση έκτακτου Χριστουγεννιάτικου Δώρου για το 2021 στους δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, στους λήπτες δημόσιου βοηθήματος, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους εγκλωβισμένους, στα παιδιά εγκλωβισμένων που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές και φοιτούν στο νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και στις πολύτεκνες μάνες που είναι δικαιούχοι του Σχεδίου Παροχής Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας. Σημειώνεται ότι το ποσό του χριστουγεννιάτικου δώρου δεν θα θεωρείται ως εισόδημα για σκοπούς παροχής του Επιδόματος Χαμηλοσυνταξιούχων, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, του Πασχαλινού Δώρου, του Χριστουγεννιάτικου Δώρου και του Επιδόματος Πολύτεκνης Μάνας. Η συνολική δαπάνη υπολογίζεται στα 18 εκ. ευρώ.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη Σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής και Μονάδας Διαχείρισης για αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα της κρίσης λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Τη Διυπουργική Επιτροπή αποτελούν οι Υπουργοί Εσωτερικών, Άμυνας και Δικαιοσύνης και θα είναι υπό την προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδια και κανονισμούς που αφορούν τις συσκευές προσωπικής κινητικότητας (γνωστές ως Scooter ή e-scooters ή ηλεκτρικά πατίνια). Έμφαση δίνεται στις πρόνοιες που διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα οδικής ασφάλειας και υιοθετήθηκαν καλές πρακτικές άλλων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων και άλλων Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021» καθορίζει τι είναι Συσκευή Προσωπικής Κινητικότητας και ποιος θα πρέπει να είναι ο ελάχιστος εξοπλισμός τέτοιων Συσκευών. Στο Νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων» εισάγεται η δυνατότητα εξώδικης ρύθμισης των αδικημάτων που καθορίζονται στο προαναφερόμενο Νομοσχέδιο για τις Συσκευές Προσωπικής Κινητικότητας οι οποίες θα μπορούσαν να τύχουν τέτοιας ρύθμισης. Στο Προσχέδιο Κανονισμών καθορίζεται ότι δεν απαιτείται υποχρέωση εγγραφής των Συσκευών Προσωπικής Κινητικότητας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο με τίτλο: «Ο περί Ηλεκτρισμού (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021». Η επικαιροποίηση κρίθηκε επιβεβλημένη γιατί η υφιστάμενη περί Ηλεκτρισμού νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη και χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση για δεκαετίες. Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας κρίθηκε επιβεβλημένος ώστε να συνάδει μεταξύ άλλων με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, το συνεχές μεταβαλλόμενο περιβάλλον στον τομέα του ηλεκτρισμού και της επερχόμενης λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Επίσης λήφθηκαν υπόψη η δημιουργία νέων ιδιωτικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού και εγκαταστάσεων αποθήκευσης ηλεκτρισμού, η ανάγκη εκσυγχρονισμού των αδειοδοτήσεων των επαγγελματιών ηλεκτρολόγων και η δια βίου μάθηση, η ανάγκη ένταξης των επιθεωρήσεων των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ως ανταγωνιστική δραστηριότητα και η κατάργηση μονοπωλιακών καθεστώτων, καθώς και η ανάγκη για περιοδική επιθεώρηση των υφιστάμενων ενεργοποιημένων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τους εξής διορισμούς:

· Πειθαρχική Επιτροπή της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ), Αχιλλέας Χρυσάνθου Μέλος μέχρι τις 21/07/25.

· Ιδρύμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου Δρ Μάριος Βρυωνίδης Μέλος από 7.12.2021 μέχρι 6.12.2025.

· Συμβουλίο Εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, Χριστίνα Ιωάννου και Άντρια Νεοκλέους, Μέλη μέχρι τις 6/03/24.

· Συμβουλίο Εγγραφής Ψυχολόγων, Λούης Χατζηθωμά, Μέλος μέχρι τις 4/2/2023.

· Αναθεωρητική Αρχή Αδειών, Αδάμος Χατζηχριστοδούλου Πρόεδρος μέχρι τις 22/8/2024.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.