Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας-Με την ευκαιρία της εορτής των Χριστουγέννων, «τῆς Μητροπόλεως αὐτῆς τῶν ἑορτῶν», κατά τον Ιερό Χρυσόστομο, της ανατολής «τοῦ νέου ἐνιαυτοῦ τῆς χρηστότητος τοῦ Κυρίου», όπως και της μεγάλης εορτής των Θεοφανίων, ευχόμαστε σε όλους «πᾶν δώρημα τέλειον, τό καταβαῖνον ἐκ τοῦ Πατρός τῶν φώτων» (Ιακ. α΄17) .

Στις δύσκολες αυτές μέρες, τις οποίες διερχόμαστε, ως παγκόσμια και τοπική κοινότητα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, οφείλουμε να τηρούμε τις υποδείξεις, σε ό,τι αφορά στον κορωνοϊό, των αρμοδίων Υπηρεσιών Υγείας, ενώ, ταυτόχρονα, να έχουμε ως ύψιστο καθήκον μας την καταφυγή μας στη δύναμη και στην πρόνοια του Θεού.

Επί του προκειμένου, είναι ελπιδοφόρος ο λόγος του Αποστόλου Παύλου, ότι «πιστός ὁ Θεός οὐκ ἐάσει ἡμᾶς πειρασθῆναι, ὑπέρ ὅ δυνάμεθα, ἀλλά ποιήσει σύν τῷ πειρασμῷ καί τήν ἔκβασιν τοῦ δύνασθαι ἡμᾶς ὑπενεγκεῖν» (Α’ Κορ. ι΄ 13).

Τούτο δηλώνει, ότι ο Θεός, ως Πατέρας μας, δεν θα μας αφήσει αβοήθητους, αλλά, μαζί με τη δοκιμασία, θα μας δώσει και τη δύναμη, ώστε να υπερβούμε τον πειρασμό.

Παράλληλα, αυτή η θεόπνευστη υπόσχεση μάς παρέχει και την ελπίδα, πως και τα χρονίζοντα εθνικά μας προβλήματα , με τη βοήθεια του Θεού, θα εύρουν κάποτε τη λύση τους, αρκεί εμείς να έχουμε γι’ αυτά εμπιστοσύνη στον Θεό. Αυτό ισχύει και για κάθε προσωπική μας δυσκολία.

Ας θυμηθούμε τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ότι κάθε εορτή της Εκκλησίας μας είναι και «κεφάλαιον μνήμης τοῦ Θεοῦ καί τοῦ ἀνθρώπου».

Γι’ αυτό και θερμά παρακαλούμε αυτές τις άγιες μέρες, μαζί με τις άλλες φροντίδες μας, να επιδιώξομε να έχουμε και μια συνάντηση και επικοινωνία, όχι μόνο με τους άλλους ανθρώπους, αλλά αυτή τη φορά και με τον εαυτό μας.

Και πιο συγκεκριμένα, να φροντίσουμε την κατ’ ιδίαν επικοινωνία, μέσα σε πνεύμα προσευχής και αυτογνωσίας και να πραγματοποιήσομε ένα ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό μας.

Να ερευνήσομε και να μάθουμε, μέσα σε μια πράξη ειλικρινούς αυτοκριτικής, ποιοι είμαστε, πώς συμπεριφερόμαστε, ποιες είναι οι αδυναμίες μας, ποιες οι σχέσεις μας με τους δικούς μας και τους άλλους ανθρώπους και, προπάντων, ποιες είναι οι σχέσεις μας με τον Θεό και την Εκκλησία.

Και, μετά από αυτή την προσωπική αυτοκριτική, πάλι με προσευχή, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Και σ’ αυτή την περίπτωση είναι καθοριστική μια συνάντηση μας με ένα καλό πνευματικό πατέρα της εκκλησίας μας. Όχι μόνο οι λαϊκοί, αλλά πρωτίστως εμείς οι κληρικοί αυτή την περίοδο, χρήζουμε μιας εσωτερικής ενδοσκόπησης, κάτω από το πετραχήλι ενός πνευματικού.

Αν δεν έχουμε συναίσθηση της αμαρτωλότητας μας, θα καταποντιστούμε πνευματικά.

Τούτο μας συνιστά ιδιαίτερα ο Μέγας Βασίλειος σε ένα θαυμάσιο λόγο του, τον οποίο επιγράφει: «Πρόσεχε σεαυτόν».

Αν εφαρμόσουμε αυτό τον τρόπο, ως πρόγραμμα ζωής, τότε και θα γινόμαστε καλύτεροι, αλλά και, προπάντων, θα αξιωνόμαστε να αποβαίνουμε πιο ευάρεστοι στον Θεό.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζουμε όλους και ευχόμαστε, όπως «ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ καί ἡ ἀγάπη τοῦ Θεοῦ Πατρός καί ἡ κοινωνία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, εἴη μετά πάντων ὑμῶν».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.