Εκ νυκτός ορθρίζοντες δοξολόγησαν σήμερα τον Βασιλέα της Δόξης, τον γεννηθέντα Κύριο ημών Ιησού Χριστό, οι όπου γης Ορθόδοξοι Χριστιανοί, όπως και οι ευλαβείς πιστοί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιλκίς.

Σήμερον η Παρθένος τίκτει τον Δεσπότη και η Θεία Χάρη μεταμορφώνει και αναγεννά, τα πάντα ακτινοβολούν από το φως του αστέρος της Βηθλεέμ και η καρδιά του ανθρώπου γίνεται φάτνη, όπου φωλιάζει η αγάπη του Χριστού!

Του πανηγυρικού Όρθρου και της περίλαμπρης Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, πλαισιούμενος από τον Ιερομόναχο Νεκτάριο Αγιαναννίτη, τους Εφημερίους του Ναού και τους Διακόνους της Ι. Μητροπόλεως.

Στην συγκινηκοτάτη εορτή της Χριστιανοσύνης συπροσευχήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Ανδρέας Βεργίδης, ο Αντιδήμαρχος Κιλκίς κ. Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο Αστυνομικός Διευθυντής ν. Κιλκίς κ. Δημήτριος Μικρός, κ.α.

Στο μήνυμά του επί των Αγίων Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στο πυκνό εκκλησίασμα αλλά και σ’ ολόκληρο το ποίμνιο της υπ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως ανέφερε τα εξής:

“Ο Κύριος γεννήθηκε! Ο Σωτήρας, ο Πλάστης του κόσμου αυτού γαλουχείται σήμερα σε ένα απλό παχνί, σε μία φάτνη, ενώ εντοπίζεται από τους ευλαβείς προσκυνητές χάρη σε ένα υπέρλαμπρο αστέρι: το άστρο της Βηθλεέμ. Ο αποσυμβολισμός αυτής της διπλής εικόνας είναι καθηλωτικός και ανεπανάληπτος, καθώς ο Κύριος υποδεικνύει σε όλους μας ότι η αυτή η λάμψη, δηλαδή η θέωση, η ίδια μας η σωτηρία εκπορεύεται από την ταπείνωση. Επομένως, ο Χριστός δεν προτείνει την βία, αλλά την ίδια την ειρήνη, ψυχική και εξωτερική, ούτως ώστε ο άνθρωπος να κατορθώσει αυτό για το οποίο είναι προορισμένος.

Ωστόσο, αδελφοί μου, είναι τραγική η ειρωνεία να γιορτάζουμε σήμερα την σάρκωση της Ειρήνης, όταν στην πραγματικότητα μαίνεται παντού στην οικουμένη ένας πόλεμος. Οι ένοπλες συρράξεις διαδέχονται η μία την άλλη, μεταξύ των οποίων και στα αιματοβαμμένα χώματα όπου βάδισε ο Θεάνθρωπος. Πέραν τούτου, η ίδια η εορτή των Χριστουγέννων πολεμάται εμμέσως, όταν εξακολουθεί να εδραιώνεται κάθε χρόνο και περισσότερο ως η γιορτή των στολισμών, των εδεσμάτων, των δώρων και κάθε άλλου είδους υλιστικής υπερβολής. Και ναι, πρόκειται για υπερβολή όταν οι στολισμοί, τα δώρα και τα γλυκά δεν συνοδεύονται από τη νηστεία, την εσωτερική κάθαρση και την αναζήτηση του αληθινού νοήματος της γεννήσεως του Κυρίου. Διώχνουμε την ειρήνη από τη ζωή μας κι έτσι ζούμε χωρίς Χριστό!

Να θυμόμαστε, παιδιά μου, ότι αυτή τη μέρα γεννάται η εγκράτεια, όχι η βουλιμία. Αυτή τη μέρα, το βλέμμα μας μαγνητίζεται από την ανάγκη του εμπερίστατου, του πτωχού, του αναξιοπαθούντα, όχι από τα πολύχρωμα λαμπιόνια. Αυτή τη μέρα η υπερδιέγερση του εγώ καταργείται από την ειρήνη της θυσιαστικής αγάπης. Ας προσπαθήσουμε, λοιπόν, να εμπεδώσουμε τη σπουδαιότητα αυτής της ημέρας και να είστε σίγουροι πως τότε θα πολλαπλασιαστεί και η απόλαυση που νιώθουμε από τις λοιπές υλικές ομορφιές των ημερών. Με λίγα λόγια, ας προτάξουμε το φως της ψυχής στο τεχνικό φως που πλημμυρίζει τον κόσμο. Μόνον έτσι θα τον βελτιώσουμε. Μόνον κατά Χριστόν.

Καλά, ουσιαστικά και ευλογημένα Χριστούγεννα!”.

Στο τέλος, τα μέλη των Κατηχητικών Σχολείων έψαλλαν τα παραδοσιακά κάλαντα στο προαύλειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού δημιουργώντας μία όμορφη ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη από τη χάρη του τεχθέντος Κυρίου μας!

Χριστός ετέχθη! Αληθώς ετέχθη ο Κύριος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.