ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: Στις 7 Ιανουαρίου γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος σε κατανυκτική ατμόσφαιρα μακριά από κοσμικότητες.

Τα Χριστούγεννα στο Άγιο Όρος όπως και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων που ακολυθούν το παλιό ημερολόγιο γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου, με τη γιορτή να προσλαμβάνει ιδιαίτερα πανηγυρικό χαρακτήρα, αφού τιμάται η Γέννηση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Σέ όλες τις βυζαντινές Ιερές Μονές, τις Ιερές Σκήτες, τα Ερημητήρια και τις θεόκτιστες Καλύβες, βέβαια, η τυπική τάξη διαφέρει.

Η ιδέα του στολισμένου δένδρου, τα ατελείωτα κεράσματα και τα δώρα δεν υπάρχουν στο Άγιο Όρος.

Η παραμονή των Χριστουγέννων στο Άγιον Όρος είναι ημέρα αυστηρής νηστείας ενώ σε όλες τις μονές και σκήτες τελούνται αγρυπνίες. Εχει προηγηθεί η τέλεση του Αγίου Ευχελαίου, ενώ ακολούθησε ο Μέγας Εσπερινός με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Για τους επισκέπτες, που φιλοξενούνται στις Μονές την εορταστική αυτή περίοδο η εμπειρία είναι κάτι το πρωτόγνωρο και μοναδικό.

Σε όλα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους τα Χριστούγεννα γιορτάζονται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, όπως άλλωστε αρμόζει σε μία Πολιτεία που είναι ολόκληρη αφιερωμένη στη Θεοτόκο.

Ωστόσο, ανάμεσα στις είκοσι Μονές της Αθωνικής Πολιτείας υπάρχει μία, η οποία από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ήταν αφιερωμένη στο θαύμα της Γέννησης του Χριστού. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας ή αλλιώς Σιμωνόπετρα, το μοναδικό μοναστήρι στο Άγιον Όρος, το οποίο είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού και πανηγυρίζει την ημέρα των Χριστουγέννων.

Η συγκεκριμένη Μονή ιδρύθηκε από τον Όσιο Σίμωνα, στα μέσα του 14ου αιώνα και αρχικά ονομαζόταν «Νέα Βηθλεέμ» εξαιτίας του θαύματος με το αστέρι, που οδήγησε στη δημιουργία της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.