Στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα τέλεσε -από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί- όλες τις ακολουθίες των Χριστουγέννων (Μεγάλες Ώρες, Όρθρο και πανηγυρική Θεία Λειτουργία) ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος.

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Σύμφωνα με την παράδοση, πριν την έναρξη της εορταστικής Θείας Λειτουργίας, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας απηύθυνε στους τηλεθεατές τις ευχές του:

«Αγαπητοί μου αδερφοί, σας συγχαίρω από καρδιάς για τη μεγάλη και λαμπρή εορτή της Γεννήσεως του Χριστού!

Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι γεμάτη νόημα, που καλύπτει όλους μας. Αυτό το νόημα δεν ανήκει αποκλειστικά στο παρελθόν. Είναι πάντα επίκαιρο, γιατί, ερχόμενος στον κόσμο, ο Κύριος απελευθερώνει τους ανθρώπους από την ευθύνη του προπατορικού αμαρτήματος.

Γνωρίζουμε ότι το γονικό έγκλημα απαιτεί μερικές φορές οικονομική αποζημίωση. Και αν οι γονείς δεν είναι πλέον εκεί, τότε μπορεί αυτή να απαιτηθεί από τα παιδιά τους (εκείνα που κληρονόμησαν την περιουσία των γονέων). Το ίδιο περίπου συνέβη και με την αμαρτία. Στην χαραυγή της ανθρώπινης ιστορίας, η αμαρτία διαπράχθηκε, αλλά δεν συγχωρήθηκε, δεν λυτρώθηκε, και ως εκ τούτου οι συνέπειες της εξαπλώθηκαν σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος.

Η ημέρα που γιορτάζουμε σήμερα – η ημέρα της έλευσης στον κόσμο του Σωτήρος Χριστού – σηματοδοτεί την έλευση Αυτού, που πραγματικά έσωσε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος από την ευθύνη και την ανάγκη αποζημίωσης για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τη διάπραξη του προπατορικού αμαρτήματος. Και ποιος τα «αποζημίωσε» όλα αυτά; Ο ίδιος ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Αυτός, έχοντας έρθει στον κόσμο, πήρε πάνω Του, όντας αναμάρτητος, τις αμαρτίες ολόκληρου του ανθρώπινου γένους. Εξιλέωσε τον άνθρωπο αποδεχόμενος μια τρομερή τιμωρία: μια οδυνηρή, δυσοίωνη εκτέλεση, η οποία του έφερε όχι μόνο σωματικό και ηθικό μαρτύριο, αλλά ήταν, επίσης, ντροπιαστική για ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή, ειδικά δε για τον ανατολικό πολιτισμό, στον οποίο έλαβε χώρα το τερατώδες έγκλημα: η σταύρωση του Σωτήρος Χριστού.

Ο Κύριος εξιλέωσε τις αμαρτίες μας. Έφερε την απελευθέρωση σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος μέσω της γέννησης στη Βηθλεέμ του Θεανθρώπου, του Παιδιού, που έγινε ο Σωτήρας της ανθρωπότητας. Αυτό είναι ένα σπουδαίο γεγονός – ίσως το πιο σημαντικό στην ανθρώπινη ιστορία- που γιορτάζουμε σήμερα. Και θα ήθελα, απευθυνόμενος σε εσάς, πρώτα από όλα να σας ευχηθώ την εκ Κυρίου χάρη, ειρήνη, γαλήνη, αγάπη, υγεία – ό,τι είναι τόσο απαραίτητο στην καθημερινή μας ζωή. Για να σταματήσουν οι πόλεμοι, οι εσωτερικές διαμάχες, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην επικράτεια της ιστορικής Ρωσίας, έτσι ώστε η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η ηρεμία να βασιλεύουν στις ζωές των ανθρώπων, διότι υπήρχε ειρήνη μεταξύ γονέων και παιδιών, μεταξύ συζύγων, μεταξύ αδελφών. Έχουμε το δικαίωμα σε έναν τέτοιο κόσμο, γιατί ο ίδιος ο Κύριος υπέφερε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό: να εξιλεώσει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες του και να επιτρέψει στους ανθρώπους να απολαύσουν ειρήνη, χαρά και ευτυχία. Χρειάζεται μόνο να γίνουμε κληρονόμοι αυτής της μεγάλης νίκης του Χριστού επί της αμαρτίας – μέσω της πίστης μας, μέσω καλών πράξεων και μέσω της προσευχής.

Εύχομαι σε όλους, αγαπητοί μου, ξανά και ξανά ψυχική ηρεμία, υγεία, χαρά, θεραπεία ασθενειών, αρμονία στις οικογένειες και, φυσικά, ειρήνη και ευημερία για όλη την ιστορική Ρωσία και τη χώρα μας – τη Ρωσία. Είθε να μας σκέπει η ευλογία του Θεού, ώστε μέσα από αυτή τη χριστουγεννιάτικη λειτουργία να μπούμε στη νέα χρονιά, που ελπίζουμε να είναι πιο γαλήνια και ήρεμη από την προηγούμενη.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους σας, σας συγχαίρω ειλικρινά!».

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν: ο Υφυπουργός του Ενωσιακού Κράτους Ρωσίας και Λευκορωσίας, Ντ.Φ. Μεζέντσεφ, ο Επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένη Ρωσία» στην Κρατική Δούμα της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Β.A. Βασίλιεφ, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εκκλησιαστικών Σχέσεων με την Κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης , Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας Β.Ρ. Λεγκόιντα, ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της PJSC Phosagro A.Γ. Γκούριεφ, ο Ανώτερος αντιπρόεδρος της μεταλλευτικής και μεταλλουργικής εταιρείας Norilsk Nickel S.G. Malyshev και πολλοί ακόμα κρατικοί φορείς και εκπρόσωποι της Εκκλησίας.

Στην λιτανεία, ακούστηκαν και δεήσεις για την απαλλαγή από τον κορωνοϊό.

Την εγκύκλιο του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κυρίλλου προς αρχιερείς, ποιμένες, διακόνους, μοναχούς και όλα τα πιστά τέκνα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ανέγνωσε ο εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Σωτήρος Χριστού, πρωτοπρεσβύτερος Αντρέι Μαρουστσάκ.

OPE.GR

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.