Κέικ ταψιού με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο.
3 κουτ. γλυκού αλάτι
4 μεγάλα αυγά
300 γρ. ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο αγελάδας + επιπλέον για το βουτύρωμα του σκεύους
το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 κουτ. σούπας παπαρουνόσπορος
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
140 ml ξινόγαλα
Για το γλάσο
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας, λιωμένο
1 κουτ. σούπας χυμός πορτοκαλιού
1 κουτ. γλυκού παπαρουνόσπορος
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε κέικ ταψιού με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Στη συνέχεια, βουτυρώνουμε ένα ταψί 30 x 20 εκ.
Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα, τον παπαρουνόσπορο, τη βανίλια και το ξινόγαλα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Αδειάζουμε στο ταψί και στρώνουμε ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει.
Ελέγχουμε τρυπώντας το κέντρο με ένα μαχαίρι. Αν η λάμα βγει καθαρή, είναι έτοιμο. Αν όχι, ψήνουμε για λίγο ακόμα.
Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε, κέικ με πορτοκάλι και παπαρουνόσπορο, να κρυώσει.
Γλάσο
Σε μπολάκι ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Στη συνέχεια, τα απλώνουμε στην επιφάνεια του κέικ.
Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τον παπαρουνόσπορο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 20-30 λεπτά να σταθεί, πριν το κόψουμε