Τὰ σύμπαντα σήμερον χαρᾶς πληροῦνται• Χριστὸς ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου.

Τη Γέννηση του Ιησού γιόρτασαν οι ανά τον κόσμο Χριστιανοί. Οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο μήνυμά τους αναφέρθηκαν στην ανάγκη επικράτησης της ειρήνης στον κόσμο καθώς οι πολεμικές συρράξεις, έχουν φέρει φτώχεια, πόνο,δυστυχία και έχουν προκαλέσει ντόμινο αντιδράσεων ακόμη και στον μέχρι πρότινος ευημερούντα δυτικό κόσμο.
Η ανύψωση του ανθρώπου όπως έδειξε πρώτος με τη Γέννησή Του ο Χριστός είναι το μήνυμα στο οποίο εστίασαν άλλωστε στις Χριστουγεννιάτικες εγκυκλίους τους οι Προκαθήμενοι.

Χριστούγεννα στο Φανάρι
Στην Κωνσταντινούπολη, την κοιτίδα της Ορθοδοξίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.Βαρθολομαίος τέλεσε ανήμερα των Χριστουγέννων τη Θεία Λειτουργία των στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στον Πατριαρχικό Ναό συμπροσευχήθηκε και ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ Βατοπαιδίου Γέροντας Εφράιμ.
Την παραμονή τα παραδοσιακά κάλαντα έψαλλαν στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο νέοι και νέες της Ομογένειας από τον Μορφωτικό και Καλλιτεχνικό Σύνδεσμο Φερίκιοϊ – ΕΡ.Θ.Ο, αλλά και Καθηγητές και μαθητές του Ζωγραφείου Λυκείου και της Ζαππείου Σχολής.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την σημασία διατήρησης των παραδόσεων του Γένους μας και ευχήθηκε σε όλους καλά και ευλογημένα Χριστούγεννα.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος στο Κάιρο
Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων στην Πατριαρχική Επιτροπεία στο Κάιρο. Στον ιστορικό ναό του Αγίου Νικολάου, απέναντι από το κελί του Αγίου Νεκταρίου, οι διπλωματικές αρχές, η Ελληνική παροικία έδωσαν το παρόν τους. Τον Πατριάρχη των δοκιμαζομένων της Αφρικής υποδέχθηκαν με την μπάντα τους οι πρόσκοποι του Καϊρου. Αμέσως μετά τον Πατριάρχη Θεόδωρο επισκέφθηκε στην Πατριαρχική Επιτροπεία ο Κόπτης Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ όπως είθισται κάθε χρόνο. Τη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων κάλυψαν εκτενώς και τα Αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης με ζωντανές συνδέσεις.
Την παραμονή ο Πατριάρχης Θεόδωρος άκουσε τα κάλαντα από τους πρόσκοπους του Καϊρου και επισκέφθηκε ευαγή ιδρύματα τόσο των Ελλήνων όσο και τον Αραβοφώνων για να τα ευλογήσει.
Κατά την Θεία Λειτουργία τέλεσε της εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου του Πατριαρχείου Παρθενίου.
Ο π. Παρθένιος, είναι Αραβόφωνος, έχει σπουδάσει μηχανικός αεροσκαφών και αποφοίτησε απο την Μαλαμάντιο Θεολογική Σχολή του Λιβάνου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας του απένειμε Πατριαρχική το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος

«Εύχομαι σε όλον τον κυπριακό λαό Καλά Χριστούγεννα. Στη μεγάλη αυτή ημέρα των Χριστουγέννων είναι διπλή η διαδρομή της σκέψης μας, πηγαίνει πρώτα σε όσους έχουν ανάγκες, σε όσους βρίσκονται σε θλίψη σε όσους έχουν ανάγκη από κάποιο στήριγμα το οποίο πρέπει να τους δώσουμε ιδιαίτερα σήμερα. Πηγαίνει και στην κατεχόμενη μας πατρίδα και στις εκκλησίες μας που έμειναν βουβές σήμερα».

Μέσω των κοινωνικών δικτύων έστειλε τις ευχές του στον κυπριακό λαό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Καλά Χριστούγεννα σε όλες και όλους, με υγεία πάνω απ’ όλα, όμορφες οικογενειακές στιγμές και ευημερία».

Χριστούγεννα στη Μητρόπολη Αθηνών και μήνυμα Ιερώνυμου για την ανθρώπινη αξία
«Κάθε χρόνο η Εκκλησία μας γιορτάζει τα Χριστούγεννα. Για να μάς θυμίζει ότι το κακό δεν είναι παντοδύναμο και ακατανίκητο. Τον τελευταίο λόγο στον κόσμο δεν τον έχει η βία, τα δεινά, ο πόλεμος, τα ανθρώπινα πάθη, ο θάνατος. Ο άνθρωπος και στη χειρότερή του εκδοχή έχει αξία. Και δεν παύει να είναι εικόνα του Θεού. Πρέπει να αγωνίζεται εναντίον του κακού. Δεν πρέπει να συμβιβάζεται με το κακό. Ούτε να παρασύρεται από την ένταση του κακού και την αναστάτωση πού προκαλεί», αναφέρει στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του -το οποίο αναγνώστηκε σήμερα σε όλους τους ναούς της Αθήνας- ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και καλεί όλους «να βλέπουμε στα μάτια τον νεογέννητο Χριστό, πού νίκησε το κακό. Να παίρνουμε κουράγιο. Και να πολεμούμε το κακό με τίς δυνάμεις πού Εκείνος μάς δίνει».

Ο Αρχιεπίσκοπος το πρωί τέλεσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ιερό Μητροπολιτικό ναό Αθηνών και συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα και ο Επίσκοπος Eυρίπου κ. Χρυσόστομος.

Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου για τα Χριστούγεννα ανέγνωσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ενώ μετά την Θεία Λειτουργία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και ευλογημένα.

Χριστούγεννα στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας
Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα.
Ο ναός ήταν κατάμεστος από τη δραστήρια νεολαία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία.

Τα πρώτα Χριστούγεννα στον Άγιο Νικόλαο
Τα πρώτα Χριστούγεννα εόρτασε η Αρχιεπισκοπή Αμερικής στον ναό του Αγίου Νικολάου. Στη Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Αρχιεπισκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

Στο μήνυμά του για την εορτή της του Χριστού Γεννήσεως εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. “Ας δοξάζουμε το Θεό και για αυτό το πνεύμα της προσφοράς και της ανταλλαγής δώρων ακόμη και ανάμεσα στους ανθρώπους που δεν πιστεύουν, γιατί αυτό αποτελεί υπόμνηση σε όλους μας για το μεγάλο δώρο του Θεού προς εμάς, που είναι το θείο βρέφος, ο ίδιος ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός”, είπε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Την προηγουμένη ο Αρχιεπίσκπος Αμερικης δέχθηκε τις ευχές κλήρου και λαού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.