Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, δίνοντας πολλές ευχές. Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός.

Χριστόψωμο: Το ευλογημένο ψωμί των Χριστουγέννων

Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης παίρνει το χριστόψωμο, το στατυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Μερικοί, εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. ‘Οπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του. Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα το Χριστό.

Κατά τόπους φτιάχνεται σε διάφορες μορφές και έχει διαφορετικές ονομασίες όπως: «το ψωμί του Χριστού», «Σταυροί», «βλάχες» κ.ά.»Τα χριστόψωμα, αποτελούν το βασικό ψωμί των Χριστουγέννων και το ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Το έθιμο αυτό διατηρείται σε ορισμένα μέρη της Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη. Η συνήθεια αυτή είναι πολύ βαθεία ριζωμένη.Το ζύμωμα του χριστόψωμου θεωρείται έργο θείο και είναι έθιμο καθαρά Χριστιανικό.

Συνταγή

Χρόνος προετοιμασίας: 2 ώρες |Χρόνος μαγειρέματος: 50‘ 60’ | Μερίδες: 8 -12

Υλικά

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

400 γρ. χλιαρό νερό

30 γρ. μαγιά νωπή

1 κ.γ. αλάτι

1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

1 κ.γ. γλυκάνισο

1 κ.γ. ζάχαρη

λίγο τριμμένο καρύδι με το μάτι

1 καρύδι με το τσόφλι και αστεροειδή γλυκάνισο

(για το στόλισμα)

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα και εκεί ρίχνουμε το χλιαρό νερό και εκεί μέσα διαλύουμε τη μαγιά, στη συνέχεια τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το αλάτι και ζυμώνουμε μετά με τον γλυκάνισο (τον τρίβουμε πρώτα τελείως στο γουδοχέρι) και βάζουμε στο τέλος και το τριμμένο καρύδι. Πρέπει να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει (ίσως χρειαστεί επιπλέον λίγο αλεύρι). Σκεπάζουμε τη ζύμη για μια ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Κόβουμε ένα κομμάτι όσο η γροθιά μας για να στολίσουμε από πάνω με σχέδια. Την υπόλοιπη ζύμη τη στρογγυλεύουμε απλά με τα χέρια μας τη βάζουμε σε ταψί, βάζουμε και στη μέση ένα καρύδι και γαρνίρουμε με γαρύφαλλα και αστεροειδή γλυκάνισο και λίγο σουσάμι, δημιουργώντας με το ζυμάρι ένα σταυρό στη μέση ή ότι άλλο θέλουμε. Σκεπάζουμε πάλι για περίπου 40′ σε ζεστό σημείο ή αν είναι στον πάγκο για μια ώρα. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και κρόκο αυγού εκτός από τον σταυρό για να κάνει αντίθεση. Ψήνουμε στους 180° για 50’ με 60’ (το παρακολουθούμε ανάλογα και τον φούρνο).

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.