ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΣΥΝΤΑΓΗ : Οι παλιές νοικουρές συνηθίζουν να φτιάχνουν το «ψωμί του Χριστού» την παραμονή ή την προπαραμονή των Χριστουγέννων. Διαβάστε μια εύκολη συνταγή.

Χριστόψωμο Συνταγή: Προετοιμασία: 1 – 1 ½ ώρα, Αναμονή: 2½ ώρες, Ψήσιμο: 45΄ – 50΄

Υλικά (για 1 καρβελι)
2 φλιτζ. νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά ξερή
4 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 – 5 κουτ. σούπας, για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. σούπας γλυκάνισος

1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί
Στόλισμα

1 καρύδι ολόκληρο
λίγα αμύγδαλα λευκά

λίγες σταφίδες
μερικά καρφάκια γαρύφαλλου
σουσάμι
Επάλειψη

1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας νερό καυτό

Χριστόψωμο Συνταγή: Διαδικασία
Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμη.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε σε αυτή τη ζύμη.

Η συνεχεια στο αρθρο Χριστόψωμο Συνταγή: Η κουλούρα του Χριστού- Χριστούγεννα 2019

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.