Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε την ανάγκη για πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (EΔΑΔ), περιλαμβανομένης αυτής για την 4η Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, εκφράζοντας την ίδια ώρα βαθιά ανησυχία για τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της Κύπρου.

Σε παρέμβασή του σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ακόμη πως “καταδικάζουμε απερίφραστα την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει μέρος το παραλιακού μετώπου της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων στις 8 Οκτωβρίου 2020, με στόχο της δημιουργία νέων και επικίνδυνων τετελεσμένων επί του εδάφους, παραβιάζοντας τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείς των Ηνωμένων Εθνών”.

Πρόσθεσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ήταν ξεκάθαρο στην αντίδρασή του μέσω της Δήλωσης που εκδόθηκε από τον Πρόεδρό του, ζητώντας αντιστροφή αυτής της πορείας δράσης. Ως προς αυτό, είμαστε επίσης ευγνώμονες προς τη ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ξεκάθαρη δήλωσή της για αυτό το θέμα, επεσήμανε.

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου, το οποίο όπως επεσήμανε είναι πρώτα και κύρια ανθρωπιστικής φύσεως. “Αποτελεί ντροπή το ότι η τύχη των μισών αγνοουμένων της Κύπρου παραμένει αδιευκρίνιστη τα τελευταία 46 χρόνια μετά την τουρκική στρατιωτική εισβολή. Ασφαλώς αυτό δεν αποτελεί αντανάκλαση του διεθνούς συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το οποίο όλοι επιθυμούμε”, σημείωσε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.