Ο Θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας σε σχήμα θυρεού, που βρίσκεται στο κάτω μπροστινό μέρος του λαιμού. Ο Θυρεοειδής παράγει τρεις βασικές ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3) και την Καλσιτονίνη. Οι ορμόνες αυτές εκκρίνονται στο αίμα και στη συνέχεια μεταφέρονται σε όλους τους ιστούς του σώματος. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για το μεταβολισμό, την ωρίμανση και ανάπτυξη όλων των ιστών, και γενικά την ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου, της καρδιάς και άλλων οργάνων.

Ο ποιο συχνός λόγος για χειρουργική επέμβαση στο θυρεοειδή είναι για να αφαιρεθεί κάποιος όζος που βρέθηκε ύποπτος για κακοήθεια από τη βιοψία με λεπτή βελόνη (FNA-Fine Needle Aspiration). Η επέμβαση συστήνεται πιο συχνά όταν η βιοψία ή/και άλλες εξετάσεις όπως πχ. ο υπέρηχος αναδείξουν

● Καρκίνο
● Ύποπτο όζο για κακοήθεια ή είναι
● Μη διαγνωστικές

Επίσης χειρουργική επέμβαση μπορεί να συστηθεί και για καλοήθεις όζους αν είναι πολύ μεγάλοι, αν αυξάνουν συνεχώς μέγεθος ή αν προκαλούν συμπτώματα όπως πόνο, δυσκολία στην κατάποση κλπ. Το χειρουργείο αποτελεί θεραπευτική λύση για ορισμένους τύπους υπερθυρεοειδισμού, για μεγάλες πολυοζώδεις βρογχοκήλες και για οποιαδήποτε συμπτωματική βρογχοκήλη.

Γενικές πληροφορίες για την χειρουργική του θυρεοειδούς

Για τη χειρουργική επέμβαση απαιτείτε γενική νάρκωση. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και πραγματοποιείται από μια τομή στο μπροστινό κάτω μέρος του λαιμού σας. Μετά το χειρουργείο θα μπορείτε άμεσα να περπατήσετε, να πιείτε και να φάτε. Χρειάζεται να νοσηλευτείτε για περίπου 24 ώρες.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη επεμβάσεων που ένας χειρουργός μπορεί να εκτελέσει, όπως:

● Λοβεκτομή – αφαιρώντας το μισό του θυρεοειδούς αδένα
● Σχεδόν ολική θυρεοειδεκτομή – αφαίρεση σχεδόν όλου του αδένα, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα θυρεοειδικού ιστού
● Ολική θυρεοειδεκτομή – αφαίρεση όλου του θυρεοειδικού ιστού που είναι ορατός με γυμνό μάτι (ελάχιστες μικροσκοπικές εστίες θυρεοειδικού ιστού μπορεί να παραμένουν)

Οι δυο τελευταίοι τύποι επέμβασης μπορεί να συνοδεύονται σε ορισμένες περιπτώσεις με αφαίρεση λεμφαδένων από το λαιμό (εκτεταμένη ή μη). Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις για καθεμία από αυτές τις πράξεις. Οι κυριότεροι κίνδυνοι μιας χειρουργική επέμβασης θυρεοειδούς είναι η πιθανή βλάβη σε δομές γειτονικές με τον θυρεοειδή, όπως οι παραθυρεοειδείς αδένες (ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου) και τα νεύρα του λάρυγγα (τα οποία ελέγχουν τις φωνητικές χορδές).

Τι είναι η νευροπαρακολούθηση και τι προσφέρει;

Για την καλύτερη αναγνώριση και προφύλαξη των νεύρων του λάρυγγα (παλίνδρομων) υπάρχει σήμερα η δυνατότητα χρήσης κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ειδικών συσκευών που ονομάζονται νευροδιεγέρτες, και βοηθούν στον εντοπισμό και την επιβεβαίωση της οπτικής αναγνώρισης των παλίνδρομων λαρυγγικών νεύρων.
Η τεχνική αυτή ονομάζεται ονομάζετε νευροπαρακολούθηση.

Ο αναισθησιολόγος τοποθετεί ειδικά ηλεκτρόδια ενσωματωμένα στον τραχειοσωλήνα στο ύψος των φωνητικών χορδών και ο χειρουργός χρησιμοποιεί ένα εξειδικευμένο εργαλείο το οποίο διεγείρει το νεύρο που θέλει να εντοπίσει αναγνωρίζοντας και καταγράφοντας το αποτέλεσμα με ειδικό σύστημα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Η νευροπαρακολούθηση είναι μια ασφαλής διαδικασία με σημαντικό πλεονέκτημα για τον ασθενή, εξασφαλίζοντας καλύτερο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα κυρίως στη περίπτωση πολύπλοκών ογκολογικών επεμβάσεων.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις μη χειρουργικές;
Η χειρουργική επέμβαση έχει απόλυτη ένδειξη για την αφαίρεση οποιουδήποτε όζου με ή ύποπτου για κακοήθεια. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει καρκίνο, τότε υπάρχουν ανάλογα με την πάθηση εναλλακτικές λύσεις μη χειρουργικές που πρέπει να τις συζητήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν από το χειρουργείο;
Όπως και για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, οι ασθενείς πριν υποβληθούν σε χειρουργείο στον θυρεοειδή τους θα πρέπει να αξιολογούνται προεγχειρητικά με λεπτομερές και ολοκληρωμένο ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης τις περισσότερες φορές της καρδιολογικής και πνευμονολογικής εκτίμησης. Επίσης χρειάζονται οπωσδήποτε αιματολογικές εξετάσεις. Ασθενείς οι οποίοι είχαν αλλαγή στη χροιά της φωνής τους ή έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε χειρουργική επέμβαση στο λαιμό πρέπει να εκτιμηθούν από Ωτορινολαρυγγολόγο για τη λειτουργικότητα των φωνητικών τους χορδών. Τέλος αν ο όζος είναι ύποπτος για Μυελοειδές καρκίνωμα του θυρεοειδούς, ο ασθενής θα πρέπει να αξιολογηθεί για την πιθανή συνύπαρξη όγκων στα επινεφρίδια (φαιοχρωμοκυττώματα), υπερασβεστιαιμίας και υπερπαραθυρεοειδισμού.

Ποιες είναι οι πιθανότερες επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης;

Οι πιο συχνές και πιο σοβαρές επιπλοκές είναι:

● Αιμορραγία, με κίνδυνο για σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια
● Τραυματισμός των νεύρων του λάρυγγα με συνέπεια παροδική ή μόνιμη βραχνάδα της φωνής
● Βλάβη στους παραθυρεοειδείς με αποτέλεσμα παροδικό ή μόνιμο υποπαραθυρεοειδισμό και υποασβεστιαιμία.

Αυτές οι επιπλοκές είναι πιο συχνές σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο, σε επανεπεμβάσεις στο λαιμό και σε εξαιρετικά μεγάλες βρογχοκήλες. Γενικά η πιθανότητα επιπλοκών είναι κάτω από 2%.

Ποια είναι σε γενικές γραμμές η διαδικασία για το χειρουργείο;
Αν ο ενδοκρινολόγος σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για το πρόβλημα του θυρεοειδούς σας, τότε πρέπει οπωσδήποτε να εκτιμηθείτε από τον χειρουργό σας και αν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε επέμβαση πρέπει εν συνεχεία να εκτιμηθείτε και από τον αναισθησιολόγο. Θα σας δοθούν οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε την ημέρα πριν από την επέμβαση (διατροφή, λήψη φαρμάκων κλπ.). Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί περίπου 2 ώρες και χρειάζεται να νοσηλευτείτε για περίπου 24 ώρες. Μετά το εξιτήριο θα μπορείτε να γυρίσετε στις καθημερινές σας ασχολίες. Παρόλα αυτά, σπορ και έντονες δραστηριότητες απαγορεύονται για τουλάχιστον 10-15 ημέρες. Ανάλογα με την πάθησή σας ίσως χρειασθούν και περαιτέρω ιατρικές παρεμβάσεις (πχ θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο), καθώς και η λήψη φαρμάκων υποκατάστασης των θυρεοειδικών ορμονών ή/και ασβεστίου κλπ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.