Χειροτονήθηκε στην Εκκλησία της Ρουμανίας ο νεώτερος των Ορθοδόξων αρχιερέων. Πρόκειται για τον Επίσκοπο Μπίστριτσας κ. Βενέδικτο, ο οποίος ενθρονίστηκε αμέσως μετά την χειροτονία του, ως Έξαρχος στην Αρχιεπισκοπή Βάδου, Φελεάκου και Κλουζίου.

Η χειροτονία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην πόλη Κλουζ, από τον μητροπολίτη Κλούζ, Άλμπα, Κρισάνης & Μαραμούρες κ.Ανδρέα.

Μαζί του συλλειτούργησαν πλειάδα Επισκόπων των Εκκλησίας της Ρουμανίας, ο Επίσκοπος Μαραμούρες Ιουστίνος διάβασε την Πατριαρχική Πράξη.

Προσφωνώντας τον κ.Βενέδικτο, ο μητροπολίτης κ.Ανδρέας ανάμεσα στ’ άλλα είπε: “Ξεκινάς την αποστολή του σήμερα, σε έναν κόσμο με πολλά προβλήματα και δυσκολίες. Ελπίζουμε ότι Αυτός που σε κάλεσε στη νέα σου αποστολή, Αυτός και θα σε βοηθήσει”.

“Πρέπει να κατέχεις όλες τις βασικές ιδιότητες του Επισκόπου, ώστε να είσαι εις τύπον και τόπον Χριστού. Ευχόμαστε μέσω της πνευματικής σου ζωής, να κατακλύζεις τους γύρω σου. Προσευχόμαστε στον Θεό, η αρμονική μας συνεργασία να είναι προς όφελος των κληρικών και των πιστών της Αρχιεπισκοπή μας”.

Ο κ.Ανδρέας, εκ μέρους του Πατριάρχη Βουκουρεστίου κ.Δανιήλ, προσέφερε στον νέο ΕΠίσκοπο έναν σταυρό ευλογίας.

Στο τέλος μίλησε ο νεοεκλεγείς επίσκοπος κ.Βενέδικτος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τον Θεό για την ευθύνη που έχει λάβει, είπε μεταξύ άλλων: “είμαι ευγνώμων στον Πατριάρχη μας κ.Δανιήλ και στην Ιερά Σύνοδο που με εξέλεξαν ως Αρχιερέα. Αισθάνομαι ότι η νεαρή μου ηλικία είναι δώρο από τον Θεό για καλύτερη συνεργασία με τη νεολαία. Θέλω πολύ να γίνω φίλος τους και θα προσπαθήσω γι ‘αυτό. Βλέπω την διακονία μου, ως το ανώτατο υπούργημα στον κόσμο. Ξεκινώ αυτό το νέο μονοπάτι της ζωής μου με ελπίδα, ζητώντας από όλους τις προσευχές σας.

Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο Υφυπουργός Θρησκευμάτων κ. Βίκτωρ Οππασί, ο Πρόεδρος της Ρουμανικής Ακαδημίας, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κλούζ και Καθηγητής Μεσαιωνικής Ιστορίας κ. Ιωάννης-Αουρέλιος Ποπ, εκπρόσωποι ξένων Δογμάτων, Μοναχοί και Μοναχές καθώς και λοιποί επίσημοι και αξιωματούχοι.

Εορταστική ατμόσφαιρα προκάλεσαν περίπου εκατό νέοι, που ήρθαν από την γενέτηρά του Μπίστριτσα, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και με λαϊκά μουσικά όργανα, για να τιμήσουν τον συμπατριώτη τους κ.Βενέδικτο.

Στην δικαιοδοσία της Μητροπολιτικής Επαρχίας του μητροπολίτη Κλουζ κ.Ανδρέα, με έδρα την Κλούζ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ρουμανίας, στην καρδιά της Τρανσυλβανίας, υπάγονται 2 Αρχιεπισκοπές, 4 Επισκοπές και 8 Αρχιερείς. Σ’ αυτή την περιοχή, από το 1611 υπήρχε έντονη ελληνική παρουσία, έως και τα τέλη του 18ου αιώνα.

από orthodoxia info

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.