Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Σύναξις Πάντων των Αγίων στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου Λαμίας την Κυριακή των Αγίων Πάντων 11 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία τιμάται ιδιαιτέρως η Ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, στον οποίο είναι αφιερωμένο το παρεκκλήσιο του Ενοριακού Πνευματικού Κέντρου του Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόλαος χοροστάτησε στον Όρθρο και κατόπιν προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, κατά την διάρκεια της οποίας ετέλεσε της εις πρεσβύτερον χειροτονία του αμίσθου διακόνου π. Μωϋσέως Χειμευτού, αδελφού της Ιεράς Μονής Παναγίας Αντινίτσης.

Στο κήρυγμά του ο Ποιμενάρχης αναφέρθηκε στον αναρίθμητο όγκο των Αγίων, τον οποίο προβάλλει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία και χαρακτηριστικά ανέφερε:

« Μας καλεί αδελφοί μου σήμερα η Εκκλησία μας να στρέψουμε το βλέμμα μας στο νέφος των Αγίων και μας προτρέπει να ζούμε κοντά τους. Να μιμούμαστε τον Άγιο του οποίου το όνομα φέρουμε και κυρίως να μιμούμαστε την Αγάπη του προς τον Χριστό και την παρρησία του ονόματός του Κυρίου.

Αυτό έπραξε και ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός. Ομολογούσε την πίστη του στον Κύριο σε εποχή που στην Ρωσία επικρατούσε η Αθεΐα. Εκδιώχθηκε, βασανίστηκε και καθημερινά μαρτυρούσε για το όνομα του Χριστού, αλλά ο Κύριος τον πλούτησε με δύναμη και θεία δώρα. Για την Κριμαία ο Άγιος Λουκάς είναι ότι για εμάς ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός. Επιτελεί συγκλονιστικά θαύματα.

Ο κάθε χριστιανός πρέπει να ζει με όλους τους Αγίους γιατί αυτοί είναι οι φύλακες και οι διδάσκαλοί μας. Οι Άγιοι είναι οι φίλοι μας».

Απευθυνόμενος προς το νεοχειροτονούμενο ο Ποιμενάρχης πατρικώς του συμβούλεψε,

«Για να γίνεις πετυχημένος ιερεύς π. Μωϋσή πρέπει να μιμηθείς τους Αγίους και καθημερινά να ομολογείς τον Χριστό. Πρέπει να κρατήσεις πνευματικές θερμοπύλες σε μια εποχή ισοπεδώσεως των πάντων.

Μέσα στην Ιεραρχία δίδουμε καθημερινά αγώνες για να κρατήσουμε τα δεδομένα και τα θέσμια της πίστεως και της πατρίδος μας».

Δραττόμενος της ευκαιρίας των σήμερα αγομένων σεπτών ονομαστηρίων του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Σεβασμιώατατος χαρακτηριστικά ανέφερε:

«Να προσεύχεστε αδελφοί μου για τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος καθημερινά λιώνει επί των επάλξεων της Κωνσταντινουπόλεως και της Ορθοδοξίας Ο Παναγιώτατος κρατά την Ορθοδοξία όσο κανείς άλλος.

Είναι λυπηρό ότι πολλοί ζηλωτές όλα τα παρερμηνεύουν και όλα τα ξέρουν και διαγράφουν την καθημερινή θυσία των ανθρώπων του Οικουμενικού Θρόνου και ιδιαιτέρως του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο οποίος «ουκ έδωκεν τοις βλεφάροις του νυσταγμόν και ανάπαυσιν τοις κροτάφοις του» για να κρατηθεί η ισσοροπία της ειρήνης στον κόσμο.

Να εύχεστε ο Θεός να τον στηρίζει και να του δίδει μακρά Πατριαρχεία προς δόξαν του Ονάματός Του και του Γένους μας».

Ακολούθησε σε κλίμα χαράς και συγκινήσεως η εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Μωϋσέως, απάντων των παρευρισκομένων αναφωνώντων το Άξιος!

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Νικόλαος Κατσαρέλης εκφράζοντας τα σσυναισθήματα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, τω συνεργατών του και όλου του πληρώματος της Ενορίας, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αγιαστική και τιμητική παρουσία του στον Ιερό Ναό και του ευχήθηκε ο Θεός δια πρεσβειών πάντων των Αγίων και ιδιατέρως του Αγίου Λουκά του Ιατρού, να τον σκεπάζει, να τον ενδυναμώνει και να τον εμπνέει στην Αρχιερατική του πορεία.

Αντιφωνώντας ο Ποιμενάρχης ευχαρίστησε τον π. Νικόλαο για τις ευχές του και τον συνεχάρη για την συνεχή πνευματική αναβάθμιση της Ενορίας.

Κλείνοντας ευχήθηκε σε όλους Χρόνια Πολλά και ιδιαιτέρως στον εορτάζοντα Ιεροδιάκονο του Ναού π. Βαρθολομαίο Κάσση ,ο οποίος φέρει το όνομα εις τιμήν του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχου, ευχήθηκε να έχει υγεία, δύναμη, ώστε να προοδεύει εις τα καθήκοντά του και ο Θεός να τον αξιώσει και σε υψηλές θέσεις.

Ακολούθως ο Σεβασμιώτατος και όλοι οι παρευρισκόμενοι επισκέφθηκαν το Πνευματικό Κέντρο του Ναού, στο οποίο λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας από την ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Λουκά.

Σε όλους τους εορταστάς παρετέθη κέρασμα εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.

Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νικόλαος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Μακρακώμης – Σπερχειάδος κ. Ευθύμιος Παπαευθμίου, η τ. Βουλευτής Φθιώτιδος κ. Ελένη Μακρή, ο Διοικητής του ΚΕΥΠ Ταξίαρχος Βασίλειος Μπέλλος, ο Διοικητής της 695 ΑΒΠ Αυλακίου Αντισυνταγματάρχης κ. Δημήτριος Νικολάου, πλήθος κόσμου από την Ενορία και την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας και κυρίως νέοι κα παιδιά.

πρεσβύτερος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.