Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέλεσε την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου Ιωάννου Ριέρα.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στον π. Ιωάννη, προ της χειροτονίας του, ανέφερε: «Πανίερη και αλησμόνητη η σημερινή ημέρα και για σένα, αλλά και για όλους εμάς που συμμετέχουμε σήμερα στο διπλό Μυστήριο, τη Θεία Ευχαριστία και τη χειροτονία σου.

Επίτρεψε μου να σου υπενθυμίσω, ότι η Ιερωσύνη, η ζωή του κληρικού και η προσφορά του στον κόσμο είναι πράξη που δεν μπορούν στην εποχή μας να την κατανοήσουν πολλοί, και γι’ αυτό την αντιμετωπίζουν είτε ως μωρία είτε ως σκάνδαλον.

Ζούμε σε εποχή που κυριαρχεί η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, η αγωνία για το αύριο. Τα αγαθά της υγείας και της ειρήνης φαίνονται ιδιαίτερα εύθραυστα. Και όλοι μας ακόμα και εμείς οι κληρικοί ως γνήσια τέκνα της εποχής αυτής, αντί να περισσεύουμε σε αγάπη, αλληλεγγύη και ανθρωπιά, καλλιεργούμε τον ατομοκεντρισμό και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τις υλικές και σαρκικές μας επιθυμίες και φιλοδοξίες.

Η Εκκλησία μας όμως πιστεύει ακραδάντως ότι μοναδική ελπίδα του κόσμου ολόκληρου είναι ο ίδιος ο Χριστός, η πηγή της ζωής και της Αναστάσεως.

Ο ρόλος επομένως και η διακονία του Ιερέως είναι ζωτικής σημασίας, διότι αποτελεί τον ζωντανό απόστολο και κήρυκα του Ευαγγελίου της ελπίδας, της πίστεως και της αγάπης. Ο Ιερέας στα μάτια του κάθε πιστού είναι εκείνος που ως άλλος Σαμαρείτης, θα τον λυτρώσει από τοις θλίψεις και συμφορές του βίου, ως άλλος Παύλος θα του μιλήσει ξανά και ξανά για τις αλήθειες της Ορθοδόξου Πίστεως και ευσεβείας και με το παράδειγμα του θα τον φωτίσει και θα καταστήσει το Ευαγγέλιο όχι μόνο κατανοητό αλλά και εφαρμόσιμο στην πράξη, στην καθημερινή βιωτή του κάθε πιστού.

Κατά συνέπεια η ζωή του ιερέως είναι μία σταυρική και αναστάσιμη πορεία με μοναδικό σκοπό την σωτηρία του κόσμου, για την επίτευξη του οποίου διαθέτει κάθε πνευματική και σωματική του δύναμη στην διακονία του Θεού και την προσφορά στον συνάνθρωπο.

Αγαπητέ μου π. Ιωάννη,

Έφθασε η ιερή στιγμή να ανέλθεις τις ιερές βαθμίδες για να αναδειχθείς κατά φιλανθρωπίαν του μεγάλου Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, του Μεγάλου και Μόνου Αρχιερέως, πρεσβύτερος της Εκκλησίας! Το διάστημα που διηκόνησες πλησίον μας διαπιστώσαμε την αγάπη σου για τον Χριστό και την αφοσίωση σου στην διακονία της Εκκλησίας. Διεγνώσαμε τον ζήλο σου, την υπακοή και την ευγένεια σου. Την ανιδιοτέλεια σου, καθώς δέχθηκες να χειροτονηθείς άμισθος κληρικός σ’ αυτήν την εποχή της κρίσης και της αβεβαιότητος.

Συγχαίρω την συμπαθέστατη και χαριτωμένη σύζυγο σου Ζηνοβία, και την λευιτική οικογένεια της, τους ευσεβείς γονείς σου, ιδιαιτέρως την ευλαβέστατη μητέρα σου, τα αδέλφια σου και την οικογένεια σου, όπου κυριαρχεί η αληθινή αγάπη.

Ευχαριστώ όλους για την παρουσία τους στην χαρά σου. Οι προσευχές του πνευματικού σου πα­τρός και των πατέρων της Μονής της Σίμωνος είναι ένθερμες, ώστε να διακονήσεις στο γεώρ­γιο της Εκκλησίας του Χρι­στού φυλάσσοντας την παρακατα­θή­κη της πίστεως και της ευσέ­βειας έως της συντε­λείας του αιώνος.

Αγωνίσου, λοιπόν, να ανταπο­κρι­θείς στην ουράνια αυτή δωρεά και τιμή πού λαμβάνεις σήμερα, με την απόλυτη αφοσίωσή σου στην Εκκλησία, με την υπακοή σου στον Θεό και στον Επίσκοπό σου, με την ταπείνωσή σου, με την αυ­ταπάρνησή σου, με την προσεκτι­κή ζωή και αναστροφή σου, με τη συνέπειά σου, με την αγάπη σου, με τη διάθεσή σου να αγιάζεις τον εαυτό του, προφυλάσσοντας τον από τούς πειρασμούς και τις κα­κίες του κόσμου.

Μείνε πιστός στην υπόσχεσή σου και γίνε προσδοκία των ανθρώπων, που σου εμπιστεύεται σήμερα η Εκκλησία, ότι θα τους οδηγήσεις με την Χάρη του Χριστού και διά των Μυστηρίων της Εκκλησίας, στην κατάκτηση της γης της επαγγελίας, της εν Χριστώ ζωής και σωτηρίας, μακριά από τα αδιέξοδα και τον πνευματικό όλεθρο».

Εν συνεχεία ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χειροθέτησε εις Αρχιμανδρίτην τον Οσιολ. Ιερομ. Ευγένιο Καρακωνσταντάκη, δωρίζοντάς του ως ευλογία έναν σταυρό και ανέφερε:

«Προσφιλέστατε αδελφέ π. Ευγένιε,

Η Εκκλησία μας τιμάει πάντοτε και μας αναβιβάζει ψηλά. Έρχεται να μας ενισχύσει στον αγώνα μας κατά την εξάσκηση της ιερατικής μας διακονίας. Να θυμάσαι ότι η Εκκλησίας μας δίδει τα οφφίκια και τις διακρίσεις για να μας βοηθήσει να συνεχίζουμε ευόρκως το έργο που μας εμπιστεύθηκε ο Χριστός.

Ο σταυρός αυτός που σου δίδω εύχομαι να είναι το εφαλτήριο της ιερατικής σου ζωής, να σε αξιώνει της μεγάλης χάριτος και τιμής που έχεις λάβει εκ της Ιερωσύνης σου».

Στο πέρας της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε στον νέο Ιερέα και τον νέο Αρχιμανδρίτη να είναι άξιοι του νέου διακονήματος που τους αναθέτει η Εκκλησία και να πορεύονται πάντοτε με αγάπη και ανιδιοτέλεια προς τον Χριστό και τον συνάνθρωπο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.