Πανηγυρική θεία Λειτουργία τελέστηκε την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων για την εορτή της Συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηρακλείας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

Κατά τη διάρκεια της θεία Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προέβη στην χειροτονία σε Πρεσβύτερο του επί τετραετίαν Διακόνου του Στέφανου Καρυπίδη, ο οποίος ήδη από λαϊκός αλλά και μετέπειτα ως Διάκονος επέδειξε αξιόλογη δράση και πολυετή προσφορά στον τομέα του κατηχητικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου, διακρίθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια που επιχειρεί η Μητρόπολη κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις “Άπόστολος Παύλος”.

Στην θεία Λειτουργία και στο μυστήριο της χειροτονίας παρέστη ο πνευματικός καθοδηγητής του νεοχειροτονηθέντος Αρχιμ. Σεραφείμ Ατματζίδης, ο Οσιολογιώτατος Ιερομόναχος Ιωσήφ από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους ως εκπρόσωπος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου Γέροντος Αλεξίου, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιερά Μητροπόλεως Αρχιμ. Ιωάννης Καλαϊτζής και πλήθος ιερέων και διακόνων, που ήλθαν από την τοπική και ευρύτερη περιφέρεια για να τιμήσουν με την παρουσία τους τον νεαρό κληρικό, αλλά και να προσευχηθούν όλοι μαζί ´´ἐν ἑνὶ στόματι καὶ μιᾷ καρδίᾳ´´ να τον στερεώνει ο Κύριος και να τον ενισχύει στο δύσκολο της ιερατικής πορείας.

Στην ομιλία του ο χειροτονηθείς εξέφρασε με περιεκτικό τρόπο τα συναισθήματα του και αναφέρθηκε εύστοχα και κατανοητά στο ιερατικό έργο που καλείται να αναλάβει εφεξής, ευχαρίστησε δε, για μιαν ακόμη φορά όπως και στην χειροτονία σε Διάκονο, τα άτομα που τον επηρέασαν καθοριστικά ώστε να λάβει την απόφαση να αφιερώσει τη ζωή του στη διακονία του θεού με προεξάρχοντες τους γονείς του, που τον γαλούχησαν πνευματικά και τον ανέθρεψαν με το γάλα της πίστεως, τον πνευματικό του πατέρα, που ήταν πάντοτε δίπλα του συμβουλεύοντάς τον και καθοδηγώντας τον σε κάθε αγαθό έργο, και την σύζυγό του Αρσενία, που δέχθηκε ταπεινά να σηκώσει κι αυτή το βάρος της απόφασής του ως σύντροφος και συνοδοιπόρος στην ιερατική του ζωή.

Ο Σεβασμιώτατος, απ´ την πλευρά του, εκφράζοντας έκδηλα την συγκίνηση του για το γεγονός της μετάβασης ενός νέου και δυναμικού κληρικού της Μητροπόλεως από τον πρώτο στον δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, αναφέρθηκε στη μεγάλη αρετή της υπακοής, έτσι όπως την σκιαγραφούν και την περιγράφουν οι Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και ο Απόστολος Παύλος λέγοντας:”Πείθεσθε τοῖς ἡγουμένοις ὑμῶν καί ὑπείκετε, αὐτοί γάρ ἀγρυπνοῦσιν ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν ὡς λόγον ἀποδώσοντες”.

Προέτρεψε τον νέο Πρεσβύτερο να αξιοποιήσει τα τάλαντα που του χάρισε ο Θεός προς δόξαν του Τρισαγίου Ονόματός του και χάριν της τοπικής εκκλησίας, ώστε “εὐαρεστὼν θεῷ καὶ ἀνθρώποις” να κάνει περήφανο τον Επίσκοπό του αλλά και την Εκκλησία ολόκληρη, του ευχήθηκε δε το Πανάγιο Πνεύμα, που θα τον επισκιάσει κατά την τέλεση της χειροτονίας, να κατασκηνώνει μέσα του ἐσαεὶ και να τον καθιστά φωτεινό οδοδείκτη που θα συγκεντρώνει γύρω του τα λογικά πρόβατα, θα τα αγκαλιάζει, θα τα προστατεύει, θα τα καθοδηγεί.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε το τριετές μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιδιακόνου της Ι. Μητροπόλεως π. Νικολάου Πέσιου, ο οποίος υπηρέτησε επί 10 συναπτά έτη τον Επίσκοπό του και την τοπική Εκκλησία, αλλά εκοιμήθη σε νεαρή ηλικία νικημένος από την επάρατη νόσο.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Κουρέα για την προετοιμασία και τη διοργάνωση των λατρευτικών ευκαιριών των Χριστουγέννων και του μυστηρίου της Χειροτονίας, ευχήθηκε τέλος σε όλους Χρόνια πολλά και ευλογημένα, ιδιαιτέρως στον νέο Πρεσβύτερο, π. Στέφανο Καρυπίδη, χρόνια πολύ πιο ευλογημένα και παραγωγικά στον αμπελώνα της τοπικής Εκκλησίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.