Σε κλίμα κατάνυξης και με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού ψάλθηκαν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής τα εγκώμια του Επιταφίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Χίου Μάρκου.

Φέτος ο Επιτάφιος είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του προαύλιου χώρου δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερους πιστούς να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ενώ δεν ήταν λίγοι όσοι την παρακολούθησαν από το πεζοδρόμιο.

Η περιφορά του Επιταφίου έγινε στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων Βικτώρων με τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκο να ευλογεί τους πιστούς και να τους εύχεται Καλή και Ευλογημένη Ανάσταση.

Ο Επιτάφιος των… 200 ετών

Σε ένα συμβολικό μήνυμα γεμάτο νοήματα και συναισθηματική φόρτιση, ο Μητροπολίτης Χίου συνέδεσε τη φετινή λιτάνευση με την επέτειο των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στους Χιώτες ήρωες των προεπαναστατικών και επαναστατικών ετών αλλά γενικότερα στους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Η εφετινή λιτάνευση είναι διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Είναι διαφορετική ως προς τη χρονική της διάρκεια. Έχει χρονική διάρκεια 200 ετών, έχει διάστημα σε όλα τα σημεία του κόσμου που βρίσκεται ο ελληνισμός. Αυτή είναι η φετινή μας λιτανεία, ανυπολόγιστη και απροσμέτρητη.

Φέτος τον Επιτάφιο του Χριστού μας κρατούν διαφορετικά χέρια.

Τον κρατούν μαζί με τις αγχόνες τους ο Εθνομάρτυρας Πατριάρχης Γρηγόριο ο Ε’ και ο προκάτοχός μου Μητροπολίτης Χίου Εθνομάρτυρας Πλάτων Φραγκιάδης με τον διάκονό του Μακάριο Γαρρή.

Τον Επιτάφιο κρατεί με τα ματωμένα άμφιά του ο πρωθιερέας του Αγ. Γεωργίου Βροντάδου παπά Σταμάτης Χαρτουλάρης.

Τον Επιτάφιο κρατούν με τα ματωμένα ράσα του οι Μοναχοί της Ιεράς Νέας Μονής, της Μονής Βρεττού, του Ρουχουνίου και της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Μουνδών.

Τον Επιτάφιο φέτος βαστούν οι Χιώτες πάνω στα μεσαιωνικά βράχια του Αναβάτου και οι Χιώτες στα πορφυρά νερά του Κάβο Μελανιούς.

Τον Επιτάφιο βαστά φέτος στα χαραγμένα δάπεδα του Αγίου Μηνά ο Ηγούμενος Θεοδόσιος Λουφάκης και ο Ιεροκήρυκας Ιάκωβος Μαύρος μαζί με τα 3.000 γυναικόπαιδα.

Τον Επιτάφιο βαστούν φέτος με τους δαυλούς τους οι μπουρλοτιέρηδες του Κανάρη και οι ναύκληροι του Ανδρέα Μιαούλη».

Στην περιφορά του Επιταφίου έδωσαν το «παρών» ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος, ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Ζωάνος, ο στρατιωτικός διοικητής της Χίου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης καθώς και ο διοικητής της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου Γιάννης Μάργαρης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.