Μητροπολίτης Χίου Μάρκος: Δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρασιατική καταστροφή… η Μικρασία δεν καταστρέφεται. Η Μικρασία ζεί. Η Μικρασία είναι πνεύμα και πολιτισμός.

Με συγκίνηση, προσευχή και μνήμη τίμησε η Μητρόπολη Χίου Ψαρών και Οίνουσσών τα 100 χρόνια από την γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού, την θυσία των πατέρων πολλών κατοίκων σήμερα της Χίου στα «ματωμένα χώματα» της ελληνικής ιωνικής γης.

Στον Ιερό Ναό Αγ. Χαραλάμπους Βαρβασίου, την παλλομένη καρδιά των μικρασιατών στην Χίο, συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 οι ιερές εικόνες του Ευαγγελισμού από τον Αγ. Γεώργιο Φρουρίου, της Αγ. Παρασκευής από τον ομώνυμο ναό του Καστέλου, του Αγ. Ελευθερίου από τον Αγ. Νικόλαο Φραγκομαχαλά και η εφέστιος του Αγ. Χαραλάμπους, και ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Ιωνίας κ. Μάρκου, παρουσία του Βουλευτού κ. Μιχαηλίδη, του Δημάρχου κ. Κάρμαντζη, του Αντιπεριφερειάρχου κ. Βρουλή, του Ταξιάρχου κ. Χατζή και άλλων αρχών.

Ο ακρίτας Ιεράρχης, στο κήρυγμά του συνέδεσε τον Σταυρό του Χριστού με την θυσία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και τόνισε:

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για μικρασιατική καταστροφή. Όσο θα ραψωδούνται οι στίχοι του Ίωνος Ομήρου, όσο θα μελετάται η ιστορία του Αλικαρνησέος Ηροδότου, όσο θα στοχαζόμεθα με την φιλοσοφική μέθοδο του Μιλησίου Θάλητος, όσο θα καταρτιζόμεθα από τον παύλειο λόγο στους Εφεσίους, τους Γαλάτες και τους Κολασσαεις όσο θα τρεμοφέγγουν οι λυχνίες των 7 Εκκλησιών της Αποκαλύψεως, όσο θα ομολογούμε την πίστη των Α΄, Γ΄, Δ΄, και Ζ΄Οικουμενικών Συνόδων, όσο θα αναζητήσουμε να ξεδιψάσουμε στο κρυφό περιγάλι του πρώτου Ελληνικού Νόμπελ, η Μικρασία δεν καταστρέφεται. Η Μικρασία ζεί. Η Μικρασία είναι πνεύμα και πολιτισμός.

Αλλά δεν πρόκειται ούτε για μικρασιατικό ξεριζωμό. Οι δήμιοι του έθνους μας έκοψαν τα φύλλα και τα κλαδιά μας, αλλά δεν είχαν και δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε την δύναμη να βγάλουν τις ρίζες μας, να μας ξεριζώσουν απ’ τά πανάρχαια ελληνικά χώματα μας. Οι ρίζες μας είναι εκεί, μαζί με τα οστά των προγόνων, και προσδιορίζουν την κυριότητα της Ιάδος γης, προσμένοντες μετά τον Σταυρό την Ανάσταση, μετά την σκλαβιά την απελευθέρωση.

Είναι θυσία, όπως η θυσία του Γολγοθά, που αγιάζει τον άνθρωπο. Είναι θυσία που ανέδειξε τα σφάγια της, τον μάρτυρα Χρυσόστομο Σμύρνης και τους συν αυτώ, σε Αγίους της Εκκλησίας. Είναι θυσία που κάνει πατρίδα μας την χώρα του Παραδείσου».

Εις το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Χίου απένειμε το Σταυρό του Αγ. Ισιδώρου στον Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κλασικών Σπουδών του ΔΠΘ κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας, πολυγραφότατο επιστήμονα, με εκκλησιαστικό φρόνημα και προσφορά στην Εκκλησία και την επιστήμη, παλαιό συμφοιτητή στην Φιλοσοφική Αθηνών (1983-1987), ενώ ο κ. Βαρβούνης επέδωσε στον Σεβ. Χίου το μετάλλιο των 10 χρόνων της Σχολής χαρακτηρίζοντάς τον ως τον Δεσπότη «με τα λιτά άμφια και το καθαρό βλέμμα».

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και ομιλία από τον Καθηγητή κ. Βαρβούνη.

Εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Στρατηγού Πλαστήρα και ακολούθησε πομπή με τις ιερές εικόνες έως τον λιμένα της πόλεως, στα νερά του οποίου ερρίφθη δάφνινο στεφάνι.

Στιγμές μνήμης, στιγμές προσευχής, στιγμές προσδοκίας!

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.