Mε την ύψιστη τιμή της Χιακής Εκκλησίας, τον Σταυρό του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου(του εξ' Αλεξανδρείας και εν Χίω μαρτυρήσαντα), ετίμησε (εκ βάθους καρδίας όπως τόνισε) σήμερα το πρωί(Κυριακή 30 Ιουνίου 2019, με το πέρας της Θείας Λειτουργίας), ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, στον Άγιο Μάρκο Βροντάδου, "εδώ στην αγαπημένη Ενορία μας" όπως είπε χαρακτηριστικά, τον εξέχοντα και καταξιωμένο Φιλόλογο-Γλωσσολόγο (της Νέας και της Αρχαίας Ελληνικής) και Ιστορικό, Πανεπιστημιακό Καθηγητή(και Καθηγητή του Σεβασμιωτάτου όταν Φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο), τον πολύ γνωστό, Γεώργιο Δ. Μπαμπινιώτη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος τόνισε την σπουδαία και σπάνια ποιότητα και αξία του αγαπημένου του Καθηγητή ως άνθρωπο με αξίες και ήθος και ως εξαίρετο, εύστοχο και μεταδοτικό Εκπαιδευτικό…με βαθιές γνώσεις εμπεριστατωμένες και ένθερμη διάθεση προσφοράς στην Εκπαίδευση για την πνευματική καλλιέργεια των νέων.

Πρόσθεσε δε (στην ομιλία του κατά την απονομή του Σταυρού του Αγίου Ισιδώρου στον Καθηγητή) ότι…εντρυφώντας στην Ιστορία και τη Γλώσσα (μέσα από τις πλατιές και πλούσιες εισηγήσεις του Γιώργου Μπαμπινιώτη στις Διδακτικές ώρες του Πανεπιστημίου)…”εκείνον τον καιρό συνειδητοποίησα ότι θέλω να αφιερωθώ στο Χριστό”.

Προσφέροντάς του τον Σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ισιδώρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, απευθυνόμενος στον Πανεπιστημιακό Καθηγητή Φιλόλογο-Γλωσσολόγο, Ιστορικό Γεώργιο Δ. Μπαμπινιώτη, συμπλήρωσε ”σας αναγνωρίζω και σας τιμώ σαν μαθητής το Δάσκαλο, όπως ο Πλάτωνας το Σωκράτη, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος τον Αριστοτέλη…όπως οι Απόστολοι τον Χριστό”.

Ο τιμώμενος Καθηγητής τόνισε, ότι αισθάνεται υπερήφανος κάθε φορά που νοιώθει ότι βοήθησε στην πνευματική κατάρτιση ανθρώπων όπως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, που πάντα ανεβάζει και εμπνέει, με το κύρος, τη συγκρότηση και τα μηνύματα του, το πλήρωμα της Εκκλησίας…και πρόσθεσε ότι θα ήταν ευχής έργο για την Ελλαδική Εκκλησία να έχει κι άλλους πολλούς, σαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Μάρκο, Επισκόπους και Μητροπολίτες.

Με βαθιά συγκίνηση, φόρεσε και παρέλαβε τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου και δήλωσε ότι τα λόγια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου (και η απονομή του Σταυρού) είναι υψίστη τιμή για ‘κείνον και την εκλαμβάνει ως εξίσου σημαντική και βαρύνουσα, όπως και τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου που του έχει απονεμηθεί από την Ιερά Σύνοδο. Πρόσθεσε ο Γιώργος Μπαμπινιώτης ότι αντιλαμβάνεται ότι αυτό που άγγιξε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου ως Φοιτητή είναι ότι ο Καθηγητής του ομολογούσε την Πίστη του στο Χριστό μέσα στις Διδακτικές Αίθουσες του Πανεπιστημίου.

Ο τιμώμενος Καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης είπε και το ”Πιστεύω” και το ”Πάτερ ημών” στην εν λόγω Θεία Λειτουργία της Κυριακής, στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάρκου Βροντάδου, όπου του επιδόθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου, ο Σταυρός του Αγίου Ισιδώρου.

Τον Καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη στην τιμητική του αυτή διάκριση και σ’ όλες τις εκδηλώσεις κατά την επίσκεψη του στη Χίο, τον συνόδευσε η σύζυγός του φανερά συγκινημένη.

Τέλος ο Γιώργος Μπαμπινιώτης αναφερόμενος στη Βιβλιοθήκη “Αγιος Αγαπητός” της Μητροπόλεως Χίου, που βρίσκεται στην παραλιακή οδό του Βροντάδου και στις σχετικές με αυτή πνευματικές δραστηριότητες των νέων της περιοχής, πρότεινε σε συνεργασία με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, να ξεκινήσουν επαφές με τη Χίο και κοινές δραστηριότητες με τους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς των Αρσακείων Σχολείων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Ιωαννίνων και Τιράνων) στα οποία ο τιμώμενος Πανεπιστημιακός Καθηγητής είναι πολλά χρόνια τώρα, Πρόεδρος.
Ακολούθησε επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκου και του Πανεπιστημιακού Φιλολόγου Καθηγητή Γιώργου Μπαμπινιώτη, στην Βιβλιοθήκη “Αγιος Αγαπητός” όπου ο Καθηγητής μίλησε (φορώντας το Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου) σε μεγάλο ακροατήριο Ιερέων του νησιού μας (παρόν ήταν και ο Ιερέας των Ψαρών αλλά και ο Νεοεκλεγής Δήμαρχος Οινουσσών Γεώργιος Δανιήλ) για τον πλούτο και το μεγαλείο της Ελληνικής Γλώσσας επισημαίνοντας ότι ”η επανάληψη είναι μήτηρ της μαθήσεως” ακόμα και για τους φτασμένους και εξέχοντες Καθηγητές και τόνισε ότι όλοι οι άνθρωποι που συχνά μιλούν Δημοσίως (Ιερείς, Δάσκαλοι, Δημοσιογράφοι, Δήμαρχοι αλλά και όλοι στην καθημερινή μας ζωή) είναι ωραίο, πρέπον και απαραίτητο να μιλάμε σωστά και χωρίς ”μαργαριτάρια” γιατί η γλώσσα είναι η κινητήριος δύναμη που τροφοδοτεί και αναβαθμίζει τη σκέψη!!!

Στη συζήτηση με τις ερωταπαντήσεις που τέθηκαν ”επί τάπητος”, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης υπογράμμισε ότι το Δημοτικό και το Γυμνάσιο είναι οι σημαντικότερες βαθμίδες της Εκπαίδευσης που διαμορφώνουν και σταθεροποιούν την καλή γλωσσική ανάπτυξη (γνώση και σωστή χρήση προφορικού και γραπτού λόγου εφ’ όρου ζωής) και εκεί θα πρέπει να ρίξει το βάρος της η Πολιτεία όσον αφορά την Εκπαίδευση. Πρόσθεσε ότι το μάθημα της ”Αντιγραφής” που καταργήθηκε ήταν πολύ ουσιαστικό και αποτελεσματικό…

Σε Ιερέα που αναρωτήθηκε αν η μετάφραση (και μετατροπή) της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Κειμμένων της Εκκλησίας μας (που υποστηρίζουν κάποιοι) θα ήταν καλό…ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης απάντησε απερίφραστα ότι σίγουρα θα βλάψει, διότι κάτι τέτοιο είναι ικανό να υποβιβάσει τη Θεία Λειτουργία σε έναν αστείο καθημερινό διάλογο, που πολύ θα απέχει από το πραγματικό νόημά της. Κάτι τέτοιο είπε ”θα είναι και το τέλος και θα διώξει τον κόσμο”, που ακόμα κι αν δεν ξέρει ακριβώς τη Γραμματική των Αρχαίων…όλα τα καταλαβαίνει στην Εκκλησία, ακόμα κι από τα συμφραζόμενα…γιατί η Αρχαία Ελληνική Γλώσσα ζει ακόμα μέσα στη Νέα Ελληνική ως μετεξέλιξη…και ειδικά η Ελληνιστική διάλεκτος που είναι γραμμένα τα Ιερά Κείμμενα της Εκκλησίας μας είναι πολύ κοντά στη σύγχρονη γλώσσα.

Σημείωσε δε ότι πάντα για τα παιδιά και τους νέους είναι κέρδος και αβαντάζ να έχουν καλή γνώση των Αρχαίων.
Εδώ συμπλήρωσε κι ο Σεβασμιώτατος…”Ανοίξτε την λοιπόν τα παράθυρα να μπει μέσα ο ήλιος ολόλαμπρος”!!!

ailithia

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.