Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η 425η επέτειος της μετακομιδής της Θαυματουργής Ιεράς Εικόνας της Παναγίας του Ποτσάεφ στην ομώνυμη Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ποτσάεφ.

Των πανηγυρικών εορτασμών προεξήρχε ο Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος, πλαισιούμενος από πλειάδα Ιεραρχών και κληρικών της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Να σημειωθεί ότι στο Μοναστήρι έφτασαν χιλιάδες πιστοί από κάθε γωνιά της Ουκρανίας, για να τιμήσουν την 425η επέτειο και να ασπαστούν της Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Αναπέμποντας ιδιαίτερη προσευχή κατά τη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Ονούφριος παρακάλεσε τον Θεό να χαρίσει έλεος στον ουκρανικό λαό, για να συνετίσει ο Κύριος τους άρχοντες, να ενδυναμώνει τους στρατιώτες, να ελευθερώσει τους αιχμαλώτους, να θεραπεύσει τους ασθενείς και να στεγάσει όσους έχασαν το σπίτι τους.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ακολούθησε μεγαλοπρεπής λιτανεία με συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

Ο Αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, πρωθιερέας Νικόλαος Ντανιλέβιτς, ο οποίος ήταν παρών στους εορτασμούς αναφέρθηκε στα στοιχεία των κοινωνικών ερευνών για δήθεν υποστήριξη του Αυτοκεφάλου από τους πιστούς.

«Δεν βλέπω στους ναούς της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, όσο σε αυτές τις δημοσκοπήσεις. Δεν βλέπω! Πράγματι, είναι γεγονός ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων οι οποίοι φοβούνται σήμερα να εκκλησιάζονται σε ναούς μας σε μεμονωμένες περιοχές της χώρας. Και φοβούνται να μιλούν ανοικτά ότι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Μου ανέφεραν στο Ποτσάεφ πολλά τέτοια περιστατικά όταν σε πιστούς της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, δασκάλους ή δημόσιους υπαλλήλους, απειλούν με απόλυση μόνον για το ότι ανήκουν στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία. Και μάλιστα απολύουν, και αυτά τα περιστατικά είναι αρκετά! Αλλά υπάρχουν και εκείνοι που δεν φοβούνται τίποτε. Τόσο χθες, όσο και σήμερα είδαμε πολλούς τέτοιους στο Ποτσάεφ. Άλλο είναι οι συμπάθειες, και άλλο είναι η πραγματική συμμετοχή στη ζωή της Εκκλησίας. Τα ΜΜΕ είναι εκείνα που αναπτύσσουν τις συμπάθειες, ενώ ζωή μέσα στην Εκκλησία διαμορφώνεται από την κλήση από τον Θεό. Ο Θεός καλεί τους πάντες, αλλά δεν ανταποκρίνονται οι πάντες».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.