Το τελευταίο πακέτο αναδρομικών αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάιο και να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο και αφορά περίπου άλλους 80.000 με 85.000 συνταξιούχους, όπως παλαιούς συνταξιούχους για τους οποίους υπήρχαν ελλιπή στοιχεία, νέους συνταξιούχους με λάθη στην οριστική απόφαση καθώς και νέους συνταξιούχους με προσωρινή σύνταξη και 30 και πλέον έτη ασφάλισης, στους οποίους πρέπει να συμπεριληφθούν προσαυξήσεις και αναδρομικά από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Εκτιμάται ότι κάθε μήνα θα μπαίνουν στις πληρωμές παράλληλης ασφάλισης και άλλες κατηγορίες με διπλή ασφάλιση σε Δημόσιο-ΕΤΑΑ, ΔEΗ-ΤΣΜΕΔΕ, ΟΑΕΕ-ΕΤΑΑ κ.λπ. Στο υπουργείο Εργασίας μάλιστα έχουν θέσει ως οριστικό χρονοδιάγραμμα την πληρωμή των προσαυξήσεων που εκκρεμούν στις συντάξεις παράλληλης ασφάλισης έως τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά είναι μεν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΦΚΑ, που αναμένεται να βαρύνουν τον προϋπολογισμό του, όμως δεν θεωρούνται πλέον «εκκρεμείς συντάξεις» καθώς εκτιμήθηκε ότι οι δικαιούχοι έχουν λάβει την πρώτη τους σύνταξη.

Σε δεύτερη φάση, αναμένεται και ο επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων για την περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, που θα έχει ως αποτέλεσμα οι παλαιοί (πριν τον Μάιο του 2016) συνταξιούχοι να λάβουν αναδρομικά το 1/5 της αύξησης που θα προκύψει, εφόσον βέβαια αύξηση που θα βγάλει ο επανυπολογισμός είναι πάνω από την προσωπική διαφορά που λαμβάνουν.

Την εκτίμηση ότι, μετά από ακόμη και 5 ή και περισσότερα χρόνια, ο ΕΦΚΑ θα εκδώσει εντός του Μαΐου τα αναδρομικά για την παράλληλη ασφάλιση, εκφράζουν οι υπηρεσίες του Φορέα.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα «πακέτα» αναδρομικών, που αναμένεται να λάβουν σταδιακά, από το τέλος Μαΐου και μετά, περισσότεροι από 60.000 συνταξιούχοι. Κάποιοι περιμένουν ακόμη κι από το καλοκαίρι του 2016 να ενεργοποιηθεί από τον ΕΦΚΑ το κατάλληλο λογισμικό και να υπολογιστεί η προσαύξηση της σύνταξής τους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ, για την εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Φορέα προς τρίτους, οι απονομές και πληρωμές θα ξεκινήσουν εντός του τρέχοντος μήνα από τις νέες αιτήσεις, ενώ μέσα στον Μάιο επίσης θα αρχίσουν να βγαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά. Οι πρώτες αυτές περιπτώσεις αφορούν όσους είχαν ασφαλιστεί σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ ή ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και πήραν ήδη τη μία σύνταξη από το Ταμείο που θεμελίωσαν δικαίωμα (είτε ΙΚΑ είτε του ΟΑΕΕ). Στην πράξη, αυτοί αναμένουν να πληρωθούν την προσαύξηση με βάση τον χρόνο και τις εισφορές που κατέβαλαν παράλληλα στο δεύτερο Ταμείο (ΟΑΕΕ ή ΙΚΑ).

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.