Ο Δήμος Κιλκίς σε συνεργασία με τις Ενορίες της πόλεως του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων Πολιούχων, Κοιμήσεως της Θεοτόκου, Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και Αγίου Δημητριου υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής και Κιλκισίου διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου 10 Δεκεμβρίου 2022 μουσικό αφιέρωμα για την Μικρασιατική καταστροφή προς τιμήν των πολιούχων του Κιλκίς Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων.

Στο κατάμεστο από κόσμο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς τιμήθηκε η μνήμη των εν Μικρά Ασία αναιρεθέντων, ξύπνησαν μνήμες από τον πόνο της καταστροφής και του ξεριζωμού και φωτίστηκαν οι ελπίδες των προσφύγων που άντεξαν τα δεινά του πολέμου και συνέχισαν με πίστη στην καινούργια πατρίδα τους, στην μητέρα Ελλάδα!

Γι΄αυτή τη μνήμη, τη σχέση του Ελληνισμού με τον μικρασιατικό χώρο, εστίασαν στους χαιρετισμούς τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος και ο Δήμαρχος Κιλκίς κ. Δημήτριος Κυριακίδης, τονίζοντας ότι μέσα από τις εκδηλώσεις μνήμης αναδείχθηκαν έτι περισσότερο οι παραδόσεις μας, αναβίωσαν τα ήθη και τα έθιμα που κληροδοτήθηκαν από τους προγόνους μας, ξαναζωντανεύοντας τις μουσικές της Ανατολής και την πλούσια λαογραφία μας.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε επίσης λόγο για ενότητα που τόσο έχει ανάγκη ο λαός μας, καλώντας όλους να μελετήσουν την ιστορία και να διδαχθούν από αυτήν, τονίζοντας ότι για αυτήν την πολυπόθητη ενότητα εργάζεται διαρκώς η Εκκλησία του Χριστού!

Χαιρετισμό εκ μέρους των συνεργαζόμενων Ενοριών που διοργάνωσαν την εκδήλωση έκανε ο Παν. Αρχιμ. Νικόλαος Ταλζίγιε, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς, ο οποίος υπογράμμισε ότι μέσα από την εκδήλωση αυτή αποτίουμε τον δικό μας φόρο τιμής με τα παραδοσιακά τραγούδια να εξυμνούν το μεγαλείο της γης της Ιωνίας, να εκφράζουν τον πόνο για την καταστροφή και τον ξεριζωμό, που μιλούν για την αγάπη και τη ζωή!

Ανάμεσα στα υπέροχα κομμάτια που ερμήνευσαν οι μουσικοί σχετικές εισηγήσεις τόσο για την Μ. Ασία, όσο και για τους Αγίους Πεντεκαίδεκα Ιερομάρτυρες, που μαρτύρησαν στην Τιβεριούπολη, έκανε ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Ιωάννης Σαλαβασίδης, Εφημέριος του Ιερού Ναού Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού Κιλκίς.

Τα παραδοσιακά τραγούδια από την Μικρασία, την Θράκη και τον Πόντο απέδωσαν οι καλλιτέχνες Μαρία Παπαχριστοδούλου, Μανώλης Καραβίδας, Σάκης Ξενούδης, Κυριάκος Μαρκουλλής, Αποστόλης Πούπαλος και Αναστάσιος Μπαμπατζάνης ενώ παραδοσιακό τραγούδι με στίχους αφιερωμένο στους Πολιούχους ερμήνευσε ο Αιδεσ. Πρωτ. π. Πολύκαρπος Κοντοζίδης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίων Πέντεκαιδεκα Ιερομαρτύρων Κιλκίς, σαγηνεύοντας το κοινό.

Συμμετείχε επίσης η Ενοριακή Χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κιλκίς “Ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΣΤΩΡ” με χοράρχη τον κ. Κριστιάν Ντουμανίδη.

Την εκδήλωση, που παρουσίασε ο Παν. Αρχιμ. Επιφάνιος Θεοδωρίδης, Προϊστάμενος του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κιλκίς, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παύλος Θωμαίδης, οι Αντιδήμαρχοι Κιλκίς κα Αικατερίνη Ζιούτα και κ.κ. Ιωάννης Χατζηαποστόλου και Θεμιστοκλής Κοσμίδης, ο Αστυν. Διευθυντής κ. Δημήτριος Μικρός, εκπρόσωπος της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας “Πόντος”, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κιλκίς κ. Αθανάσιος Καριοφύλλης, ο πρώην Βουλευτής κ. Θεόδωρος Πασσαλίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Καλλισθένη Πάκα και κ. Γεώργιος Κεμανίδης, κ.α.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.