Χαράδρα Ημαθίας: Ιερόσυλοι έσκαψαν μέσα στον ιστορικό Ναό Προφήτη Ηλία.

Ένα απίστευτο θέαμα αντίκρυσαν κάτοικοι του χωριού Χαράδρα Ημαθίας όταν το πρωί της Παρασκευής 25 Αυγούστου 2023, εισήλθαν στο ναϊσκο του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στο χωριό τους.

Μια τεράστια τρύπα είχε δημιουργηθεί στο δάπεδο του εσωτερικού του ναού προφανώς από κάποιους που έσκαψαν ψάχνοντας… Η εκτίμηση των κατοίκων είναι ότι η παράνομη ενέργεια έγινε το προηγούμενο βράδυ, κάτι για το οποίο διενεργεί έρευνα το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας και όπου όποιος γνωρίζει κάτι μπορεί να αναφέρει για την διαλεύκανση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανάρτηση στην ομάδα “Χαράδρα Ημαθίας” σε μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ο κ. Νίκος Τρίγκας (ο οποίος δημοσίευσε και τις σχετικές φωτογραφίες) «Άγνωστος η άγνωστοι τις νυκτερινές ώρες της 24/25-8-2023 προέβησαν σε παράνομη ανασκαφή στο δάπεδο του Ιερού Ναΐσκου του Προφήτη Ηλία Χαράδρας Ημαθιας. Όποιος αντιλήφθηκε κάτι, ας ενημερώσει το Τμήμα Ασφαλείας Βέροιας, το οποίο διενεργεί προανάκριση(τηλέφωνα 100 και 2331440860).

Δυστυχώς τα δυσπρόσιτα ή απομακρυσμένα εκκλησάκια και ναϊσκοι είναι εύκολη λεία ιερόσυλων επιτήδειων που δεν διστάζουν να βεβηλώσουν ιερούς χώρους για να αρπάξουν ότι βρουν.

Το φαινόμενο των ανασκαφών για εύρεση αντικειμένων αξίας (συνήθως… λιρών) είχε γνωρίσει μεγάλη άνθηση την δεκαετία του 1990, όπου δεκάδες βυζαντινοί και μεταβυζαντινοί ναοί είχαν βεβηλωθεί από επίδοξους χρυσοθήρες. Όπως φαίνεται, κάποιοι νοστάλγησαν εκείνες τις εποχές….

Να σημειωθεί ότι ο Ναός είναι ιστορικά διατηρητέο μνημείο, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 27702/25-1-1969, δημοσιευμένη στο ΦΕΚ 84/Β/5-2-1969.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.