«Να μην περάσουμε την ίδια πίκρα που ζήσαμε το Πάσχα με κλειστούς τους ναούς», δήλωσε ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Χρυσόστομος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της Μητρόπολης Χαλκίδος...

«Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να είναι ανεκτό από τους Έλληνες ορθόδοξους χριστιανούς», τόνισε ο κ. Χρυσόστομος και πρόσθεσε πως «η Εκκλησία είναι η πνοή μας και η ζωή μας. Δεν είναι δυνατόν να κόψεις αυτή την αναπνοή από τους ανθρώπους οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι μέσα στα γενικότερα μέτρα που λαμβάνεις, δεν τους δίνεις την δυνατότητα ούτε καν να πλησιάσουν στην Εκκλησία, να ανάψουν ένα κερί, έστω και κατ΄ ιδίαν και να προσευχηθούν στον Θεό τους».

Θέλοντας να υπενθυμίσει για ακόμη μια φόρα την υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Χαλκίδος ανέφερε πως «ασφαλώς και δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου. Βλέπουμε τα πάντα και ακούμε όλες τις φωνές. Βλέπουμε την πραγματικότητα το πόσο σκληρή είναι και κατανοούμε πλήρως την επικινδυνότητα της ασθένειας αυτής», διευκρινίζοντας παράλληλα πως «ο άνθρωπος όμως έχει την ανάγκη να πάει και στην Εκκλησία για να προσευχηθεί, να συμμετέχει έστω και με αποστάσεις στην θεία λειτουργία και οπωσδήποτε έχει την ανάγκη εφόσον το θέλει να κοινωνήσει το Σώμα και το Αίμα του Χριστού. Για αυτό παρακαλούμε το Άγιο Δωδεκαήμερο να έχουμε ανοιχτές τις Εκκλησίες μας».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού που διευκρίνιζαν το πως θα γιορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε πως «δεν νοούνται Χριστούγεννα χωρίς την Εκκλησία. Τα Χριστούγεννα είναι μια εκκλησιαστική γιορτή», ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως πως «δεν μπορείς να λαμβάνεις στα μέτρα σου και να ανακοινώνεις ότι θα φας μαζί με τους συγγενείς σου και μαζί με μια άλλη οικογένεια τα Χριστούγεννα, αλλά να μην έχεις την δυνατότητα να απολαύσεις τη θεία λειτουργία που είναι ο ίδιος ο Χριστός. Το ξέρουμε ότι είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση και ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε ψύχραιμοι και ειρηνικοί, αλλά τα αιτήματά μας τα διατυπώνουμε με ευγένεια και σταθερότητα. Δεν ζητάμε παράλογα πράγματα ούτε βέβαια τίποτα εις βάρος της υγείας».

Επιχειρώντας να στηλιτεύσει όλους εκείνους που κατηγορούν την Εκκλησία για ανευθυνότητα, ο μητροπολίτης Χαλκίδος επισήμανε πως «η Εκκλησία, παρά τις όποιες κατηγορίες της αποδίδονται, είναι ο χώρος που κράτησε με συνέπεια τα μέτρα χωρίς να βγάλει λέξη», αφού κατά τον ίδιο είναι αυτή που υπέμεινε την δικαιολογημένη γκρίνια των περισσότερων χριστιανών οι οποίοι ζητούσαν από την ιεραρχία πολύ πιο δυναμικές παρεμβάσεις προς την Πολιτεία, ώστε η Εκκλησία να έχει μια άλλου είδους αντιμετώπιση, λέγοντας πως “όλοι αυτοί αισθάνονται αδικημένοι γιατί θέλουν να πάνε στην Εκκλησία για αυτό διατυπώνουν τα παράπονά τους άλλοι με ευλάβεια και με ευγένεια και άλλοι με τρόπο απαράδεκτο και υβριστικό. Έτσι η εκκλησία, παρόλο που τις τρώει από όλες τις μεριές, αγωνίζεται να κρατήσει αυτόν τον κόσμο ενωμένο και κατά το δυνατόν ειρηνικό».

Ο κ. Χρυσόστομος έκλεισε την συνέντευξή του συμβουλεύοντας «να ακούμε τους γιατρούς και τους ειδικούς σε ό,τι μας λένε. Ξέρουμε όμως ότι πάνω από τους γιατρούς υπάρχει ο Θεός και όταν καταφέρνει ο άνθρωπος να συγκεράσει την πίστη με την επιστήμη τότε πραγματικά βρίσκεται σε κατάσταση ισορροπίας. Ας μην ξεχνάμε ότι η ζωή του ανθρώπου είναι μια σχοινοβασία και ένα περπάτημα πάνω στο σχοινί που πρέπει να έχει διάκριση».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-1)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.