Για την οικονομική ενίσχυση του κράτους στην Εκκλησία της Ελλάδος, αλλά και για την βαθειά ανάγκη που έχει κλήρος και λαός να προσέλθει στους Ιερούς Ναούς και να γιορτάσει το Πάσχα όπως αρμόζει στο Χριστιανικό Ορθόδοξο Πνεύμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Χαλκίδας, κ. Χρυσόστομος στη συνέντευξη που έδωσε στην δημοσιογράφο, του STAR Κεντρικής Ελλάδος και του tvstar.gr, Ιωάννα Καραγιάννη.

Ερ. Μάθαμε, Σεβασμιώτατε, ότι κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση της Εκκλησίας, λόγω κορωνοϊού. Αληθεύει;

Μάλιστα! Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα από τα μέσα ενημερώσεως πως, εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία προβλέπουσα την οικονομική στήριξη όχι μόνο της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και άλλων Θρησκευτικών Κοινοτήτων που νόμιμα λειτουργούν στη χώρα μας και ευχαριστούμε ειλικρινά όσους αρμοδίως μερίμνησαν για την έμπρακτη αυτή συναντίληψη και το ενδιαφέρον.

Ερ. Ήταν αναγκαία μια τέτοια ενίσχυση εκ μέρους της Πολιτείας;

Πραγματικά είναι αναγκαία η οικονομική αυτή ενίσχυση, γιατί τα επιβληθέντα και ισχύοντα ακόμη αυστηρά μέτρα, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχουν φέρει οικονομική ασφυξία στους Ναούς (που για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι κλειστοί) και τα λοιπά Εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα. Επειδή, μάλιστα, υπάρχουν και μερικοί που σκανδαλίζονται, θα πρέπει να πούμε ότι και η κάθε Εκκλησία έχει λειτουργικά έξοδα να αντιμετωπίσει, πληρώνει φόρους, αλλά και μισθοδοτεί το εργαζόμενο προσωπικό (ψάλτες, νεωκόρους κλπ) από τα έσοδα του παγκαρίου της. Και δεν πρέπει, ασφαλώς να λησμονεί κανείς ότι η Εκκλησία σ’ όλη την διάρκεια της οικονομικής κρίσεως, αλλά και τώρα που βασανιζόμαστε από τον κορωνοϊό δεν σταμάτησε καθόλου την φιλανθρωπική της δραστηριότητα, καίτοι οι Ναοί είναι κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεπώς τα έσοδα είναι σχεδόν μηδενικά.

Ερ. Είστε ικανοποιημένος σε Μητροπολιτικό επίπεδο από την ενέργεια αυτή;

Ασφαλώς, δίχως να γνωρίζω ακόμη τις λεπτομέρειες. Δηλαδή τί θα μας χορηγηθεί και πώς. Ωστόσο, αυτό δεν μας αρκεί! Μην μας παρεξηγήσετε! Δεν είμαστε αχάριστοι ή πλεονέκτες, αλλά για μας, τους ποιμένες της Εκκλησίας, πλούτος αληθινός είναι οι Χριστιανοί μας. Και αυτόν τον πλούτο τον στερηθήκαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνεχίζουμε να στερούμαστε!

Τους Χριστιανούς μας, λοιπόν, θέλουμε και το δικαίωμά τους στην ελεύθερη άσκηση της προς τον Θεό λατρεία τους υπερασπιζόμαστε! Και εύχομαι και ελπίζω, όχι εις ώτα μη ακουόντων, εν όψει μάλιστα και του Πάσχα! Γιατί ακούσθηκε, δυστυχώς, εν ταις ημέραις ταύταις, η πρόταση «να θυσιάσουμε το Πάσχα για να κάνουμε καλοκαίρι!» Τί δίλημμα κι αυτό; Και δεν είναι το μόνο ανησυχητικό (προ)μήνυμα…

Συνδεθείτε στην κοινότητα ενημέρωσης του STAR Κεντρικής Ελλάδας στο Viber

Τα χρήματα που θα δοθούν στις Εκκλησίες θα καλύψουν λειτουργικές και άλλες υπαρκτές ανάγκες, αλλά δεν μπορούν να παρηγορήσουν τις καρδιές μας που κλαίνε, την στιγμή που λειτουργούμε σε άδειους και κλειδωμένους Ναούς.

Δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου, κατανοούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι πάσχοντες και υποφέροντες! Ασφαλώς, συμμεριζόμαστε τον πόνο και την δυστυχία όλων των ανθρώπων, αφού όλες σχεδόν οι δραστηριότητες έχουν ανασταλεί και άλλες υπολειτουργούν, με φοβερές συνέπειες ψυχολογικές και οικονομικές. Γνωρίζουμε, επίσης, τους κινδύνους από την πανδημία, που έπληξε και πολλούς Κληρικούς όλων των βαθμών και Μοναχούς, όμως, τηρούμε και τα προβλεπόμενα μέτρα, διαθέτουμε ευμεγέθεις Ναούς, οι οποίοι έχουν και μεγάλους αύλειους χώρους. Και πάνω απ’ όλα ελπίζουμε στην θεία προστασία!

Ερ. Ποιά είναι η σημασία των Ι. Ναών στη ζωή των πιστών;

Για τους πιστούς οι Ιεροί Ναοί είναι πνεύμονες πνευματικοί, είναι οάσεις μέσα στην έρημο, είναι ψυχών και σωμάτων θεραπευτήρια, καταφύγια σωστικά! Είναι ο ουρανός πάνω στη γη και εκεί απολαμβάνουμε τα αγαθά της θείας και της μεταξύ μας Κοινωνίας. Γι’ αυτό δεν θα παύσουμε να παρακαλούμε και να ζητούμε, με κίνδυνο η συχνή αυτή παρακλητική παρουσία μας στα μέσα να γίνει αφορμή πολλαπλής, ίσως και από πολλούς, παρεξηγήσεώς μας.

Τους πιστούς μας θέλουμε, αυτούς λαχταρούμε. Και αυτοί, με την πίστη τους και το φιλότιμό τους, από το υστέρημά τους, όπως έπρατταν μέχρι τώρα, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και τους Ι. Ναούς και τα φιλάνθρωπα έργα, δια των οποίων δοξάζεται ο Θεός και ξεκουράζεται ο άνθρωπος!

Ερ. Τί θα γίνει εάν υπερισχύσει η άποψη να μην ανοίξουν οι Εκκλησίες το Πάσχα για να έχουμε καλό το καλοκαίρι; Σ’ αυτή την περίπτωση μπορεί να σταθεί η άποψη ότι δίδονται τα χρήματα για να κατευνάσουν τυχόν αντιδράσεις;

Εάν, ο μη γένοιτο, δεν ανοίξουν οι Εκκλησίες, γιατί πιθανόν να προτιμηθεί το καλοκαίρι από το Πάσχα, θα φανεί εκ μέρους των αρμοδίων δυσκολία κατανοήσεως των πραγματικών αναγκών του Λαού, ενώ υπάρχει, μεταξύ άλλων, και ο κίνδυνος να θεωρηθούν, από τυχόν καχυπόπτους, οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις, ως ανταπόδομα συναλλαγής και εξαγοράς συμβιβαστικής-ανεκτικής συμπεριφοράς.

Και τούτο το τελευταίο αδικεί και την Πολιτεία και την Εκκλησία!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.