Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος παρευρέθηκε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαδοχικά, σε δύο εκδηλώσεις προς τιμήν της γυναίκας. Σε ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με την ορθόδοξη Θεολογία, η γυναίκα είναι ισότιμη με τον άνδρα από κτίσεως κόσμου και οι αγώνες ισονομίας ήταν απάντηση στην υποβάθμισή της.

Αρχικά, στο αμφιθέατρο του μεγάρου της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο Σεβασμιώτατος παρακολούθησε την εκδήλωση με θέμα «Ο κύκλος του χρόνου και οι Μικρασιατικές διατροφικές συνήθειες», που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων και κατοίκων Νεάπολης Χαλκίδος.

Κεντρικές ομιλήτριες ήταν η ιστορικός και συγγραφέας κ. Αρχοντία Παπαδοπούλου και η σύμβουλος διατροφής και ευζωίας κ. Γεωργία Μεγαρίτη, ενώ η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με χοράρχη τον καθηγητή Βυζαντινής μουσικής κ. Θεόδωρο Κοκκορίκο και η ορχήστρα της Σχολής παραδοσιακής μουσικές «Γέφυρες» ερμήνευσαν παραδοσιακά τραγούδια αφιερωμένα στη γυναίκα.

Αργότερα στο Δημοτικό Θέατρο «Παπαδημητρίου», ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκδήλωση «Γυναίκα: το φως και το σκοτάδι στη ζωή της» που διοργάνωσαν οι μαθητές του 1ου Προτύπου Λυκείου Χαλκίδος.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Έλενα Βάκα, η οποία ανέφερε ότι μόνο η λέξη «γυναίκα» κατευθύνει το νου στο φως, αφού μέσα από την ομορφιά και τη μητρότητα, ξεπηδά η ζωή και η ανάπτυξη. Μάλιστα στην εποχή μας, που οι στερεοτυπισμοί ολοένα και υποχωρούν, αναφαίνεται ότι οι γυναίκες αναλαμβάνουν νέους ρόλους και θέσεις, χωρίς να αρνούνται τους προηγουμένως κεκτημένους και φωτίζοντας με την εργασία τους δε κάθε τομέα και την συνεργασία των δύο φύλων σε περισσότερους, συνεχώς, τομείς, το κοινωνικό μας γίγνεσθαι.

Μέσα από προσωπικά βιώματά της, η κ. Δήμαρχος περιέγραψε με γλαφυρότητα τη ζωή της γυναίκας και πώς εκείνη, ως γυναίκα, εργάζεται έργα φωτός, αλλά πώς αντιστέκεται και διέλυσε τις επιθέσεις του κοινωνικού σκοταδιού.

Κλείνοντας, η κ. Ε. Βάκα προσκάλεσε όλους τους παρευρεθέντες και κυρίως της μαθήτριες και τους μαθητές, να καλλιεργήσουν τον εσωτερικό τους κόσμο ως τόπο φωτός, το οποίο θα ανατέλλει και θα μεταλαμπαδεύεται στις κοινωνικές τους αναστροφές.

Μετά την ομιλία, μαθητές και μαθήτριες παρουσίασαν μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στις γυναίκες που υπέστησαν βία ή δολοφονήθηκαν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.