Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και πληθωρική συμμετοχή Κλήρου και Λαού άρχισαν στην Πόλη της Χαλκίδος οι Εορταστικές Εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος, με την ονομασία «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», τα οποία εδώ και 26 χρόνια έχουν καταστεί θεσμός ιερός και σεβάσμιος για την Τοπική μας Εκκλησία.

Στις Εκδηλώσεις αυτές, υπάρχει η ευλογημένη παράδοση να μεταφέρεται μία από τις ιστορικές και σεβάσμιες Ιερές Εικόνες της Παναγίας μας, για να συνεορτάσει με τον Άγιο Δημήτριο.

Με προεξάρχοντα, λοιπόν, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, τον Ιερό Κλήρο της Χαλκίδος, τον Δήμαρχο Χαλκιδεών κ. Χρήστο Παγώνη, τους εκπροσώπους της Σχολής Πεζικού και άλλους εκπροσώπους των Αρχών και πλήθος του ευσεβούς Λαού, η Πόλη της Χαλκίδος υποδέχθηκε την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018 το ιερό Εικόνισμα της Παναγίας από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου.

Την Ιερά Εικόνα της Παναγίας συνόδευσε ο Αρχιμ. Αλέξιος Παπασταμούλος, εκτελών χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής, μαζί μέ Κληρικούς της Νήσου Σκοπέλου, αλλά και πολλούς ευσεβείς Σκοπελίτες και Γλωσσιώτες.

Στην πλατεία Ηρώων Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και μετά την τελεσθείσα Ιερά Δέηση, προσεφώνησε καθηκόντως την Παναγία μας και ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τους Κληρικούς και τους εκ Σκοπέλου αδελφούς, για την «μεγάλη ευλογία» της μεταφοράς της Ι. Εικόνος στην Χαλκίδα.

Στη συνέχεια η Ιερά Πομπή κατευθύνθηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, όπου εψάλη η Ιερά Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Μετά την Παράκληση, στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού δεξιώθηκε τους εκ Σκοπέλου αδελφούς, ανταποδίδοντας, τρόπον τινά και την φιλοξενία την οποία πάντοτε απλόχερα προσφέρουν οι Σκοπελίτες, κάθε φορά που ο Σεβασμιώτατος και οι Ιεροκήρυκες επισκέπτονται για ποιμαντικούς λόγους την Σκόπελο. Μάλιστα, όλοι έκαναν και μία έκπληξη στο Σεβασμιώτατο, αφού του ευχήθηκαν για τα γενέθλιά του (17.10) και έψαλλαν το Πολυχρόνιό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μία ημέρα πριν την υποδοχή της Ι. Εικόνος, την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε, στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου, Εκδήλωση με θέμα «ΘΕΟΜΗΤΟΡΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ», η οποία περιελάμβανε Ύμνους αφιερωμένους στην Παναγία μας, τους οποίους απέδωσε η Βυζαντινή Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Θηβών «Ο Ευαγγελιστής Λουκάς», υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Αντωνίου Τσαρουχά.

Τους Ύμνους, που με πιστότητα στο βυζαντινό μέλος απέδωσε η Χορωδία σχολίαζε με εξαιρετικό και γλαφυρό τρόπο, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Προϊστάμενος του Προσκυνηματικού Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Θηβών, αναλύοντας το θεολογικό νόημα όλων των Θεομητορικών Εορτών.

Εν είδει απηχήματος, την εισαγωγή στους Ύμνους έκαναν παραδοσιακά όργανα από τόν Ανδρέα Σκάνδαλο και τον υιό του και τον Ελευθέριο Πνευματικό.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας από την Σκόπελο, θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος μέχρι και τις 28 Οκτωβρίου 2018 και καθημερινά θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες, Θείες Λειτουργίες, Ιερές Παρακλήσεις και Ιερές Αγρυπνίες και άλλες πνευματικές εκδηλώσεις, ενώ ο Ιερός Ναός θα παραμένει ανοικτός από τις 6.30 π.μ. έως τις 10.00 μ.μ., σύμφωνα με το Πρόγραμμα, το οποίο ήδη έχει καταρτισθεί από τον Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αρχιμ. Αιμιλιανό Χρήστου και τους συνεργάτες και συνεργάτιδες της Ενορίας, Κληρικούς και Λαϊκούς.

Οι Εκδηλώσεις των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ, κάθε χρόνο σημαίνουν πνευματικό συναγερμό στην Πόλη μας, αλλά και ευρύτερα στην Ιερά Μητρόπολη, αφού ο Μητροπολιτικός μας Ιερός Ναός αποτελεί το κέντρο της Λατρευτικής προσφοράς της Εκκλησιαστικής μας Κοινότητος, μέσα από την καθημερινή επιτέλεση της Θείας Λειτουργίας, την τέλεση Ιερών Αγρυπνιών, την καθημερινή διακονία του θείου λόγου από έμπειρους και φωτισμένους ιεροκήρυκες, την τέλεση των Ακολουθιών του νυχθημέρου και την απόδοση των Ύμνων από έμπειρους και καταρτισμένους Ιεροψάλτες.

Όλα αυτά τα γεγονότα αποτελούν για όλους μας, σημαντικές δυνατότητες προσεγγίσεως στο γεγονός της Εκκλησίας, το οποίο σημαίνεται και κατεξοχήν φανερώνεται στα Ιερά Μυστήρια και την συνεχή προσευχή.
Χαλκίδα: Υποδοχή εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου

Χαλκίδα: Υποδοχή εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου

Χαλκίδα: Υποδοχή εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου

Χαλκίδα: Υποδοχή εικόνας της Παναγίας από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σκοπέλου


Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.