Του Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ΄-Κατ' αυτάς γίνεται λόγος για την αξιοποίηση και προβολή διεθνώς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και ορθώς. Η ανανέωση μάλιστα της διεθνούς εικόνας της Ελλάδος, μέσω των πολιτιστικών μεγεθών, αποτελεί εξαιρετικά θετικό και ελπιδοφόρο γεγονός, σε πολλαπλά επίπεδα.

Αξίζει, ωστόσο, στον προγραμματισμό αυτής της αξιοποίησης του πολιτισμού μας, να προστεθεί και ένα θησαύρισμα, το οποίο σε πολλούς νεοέλληνες είναι κεκρυμένο, ίσως και περιφρονημένο, αλλά για τους ξένους, αποτελεί αντικείμενο αναζήτησης, μελέτης και θαυμασμού.

Πρόκειται για την χριστιανική πατερική κληρονομιά. Οι Έλληνες Πατέρες, από τον 4ο κυρίως αιώνα και όλους τους μετέπειτα αιώνες, έδωσαν ένα πλούτο έργων, συγγραμμάτων, χειρογράφων, κωδίκων, λόγων, ύμνων, πραγματειών, ένα μοναδικό θησαυρό σύνθεσης του κλασσικού ελληνικού και χριστιανικού πνεύματος.

Αυτά τα πατερικά κείμενα που περιέχουν φιλοσοφία, ρητορική, διαλεκτική, θεολογία, φυσική, αριθμητική, γεωμετρία, αστρονομία, ποίηση, μουσική, γραμμένα από πεπαιδευμένους άνδρες με την θύραθεν και την χριστιανική παιδεία, για όσους γνωρίζουν, τυγχάνουν μεγάλης εκτιμήσεως σε σπουδαία εκπαιδευτικά κέντρα του εξωτερικού και στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη διανόηση εξαιρετικά χρήσιμα.

Το θέμα, λοιπόν της προβολής της χριστιανικής πατερικής κληρονομιάς, ως ένα τμήμα του όλου πολιτισμού μας, θεωρώ ότι είναι ένα σοβαρό και πρωτοποριακό θέμα, γιατί διαφυλάσσει μία παγκόσμια μοναδικότητα της πατρίδος μας.

Τα αρμόδια Υπουργεία αξίζει να το προσέξουν σ’ όλες τις πτυχές του σε αγαστή συνεργασία με την Εκκλησία.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.