Τι ενόχλησε περισσότερο τους πολίτες και που αποδίδουν ευθύνες για το υπό διερεύνηση «ιερό» σκάνδαλο – Θέλουν καθαίρεση των μοναχών αλλά δεν κλονίζεται η πίστη τους – Εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο συμβάν – Ενδιαφέροντα τα ευρήματα έρευνας που διενήργησε η Analytica Market Research για λογαριασμό της Cyprus Times στη σκιά αποκαλύψεων και καταγγελιών για τη Μονή του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι και όσα ακολούθησαν – Με τη συμμετοχή 3,5 σχεδόν χιλιάδων ατόμων σε διάστημα τεσσάρων ημερών.

Οι πολίτες παρακολουθούν με προσοχή, έχουν άποψη και αποδίδουν ευθύνες σχετικά με το υπό διερεύνηση σκάνδαλο στη Μονή του Οσίου Αββακούμ, αλλά στην πλειοψηφία τους δηλώνουν ότι δεν κλονίζουν την πίστη τους τα όσα καταγγέλλονται ή αποκαλύπτονται. Στα σημαντικά και η εκτίμηση των συμμετεχόντων ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν.

Έρευνα της Analytica Market Research που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Cyprus Times, καταγράφει ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με το πως οι πολίτες αντιλαμβάνονται και αξιολογούν αυτή την υπόθεση.

Η έρευνα διενεργήθηκε από την Analytica Market Research το διάστημα 26 με 29 Μαρτίου, με τη μέθοδο του Διαδικτυακού Ερωτηματολογίου και σε αυτήν συμμετείχαν 3460 άτομα, 18 ετών και άνω.

Χαμηλός ο βαθμός εμπιστοσύνης σε εκκλησία και ιερείς

Ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την εκκλησία, μπορεί να πει κανείς ότι είναι ενδεικτικός και των συναισθημάτων που μπορεί να έχει κανείς στο άκουσμα των όσων τελούν υπό διερεύνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, αυτοί που δεν εμπιστεύονται καθόλου την εκκλησία είναι περισσότεροι από αυτούς που την εμπιστεύονται πολύ.

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται ο βαθμός εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ιερείς. Ποσοστό μόλις 12% απάντησε ότι εμπιστεύεται Πολύ τους ιερείς, ενώ το 18% είπε ότι τους εμπιστεύεται Αρκετά. Καθόλου απάντησε το 27% των συμμετεχόντων στην έρευνα.

Η ευθύνη στον Ηγούμενο

Ενδιαφέροντα στοιχεία καταγράφονται στις απαντήσεις των συμμετεχόντων ως προς το ποιος θεωρούν ότι ευθύνεται για το υπό διερεύνηση σκάνδαλο.

Συγκεκριμένα απαντώντας στο συγκεκριμένο ερώτημα για απόδοση ευθυνών σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 5, οι συμμετέχοντες αποδίδουν τον υψηλότερο βαθμό ευθύνης στον Ηγούμενο της Μονής του Οσίου Αββακούμ.

Εν συνεχεία ευθύνη στους Μοναχούς γενικώς και με χαμηλότερο βαθμό, ευθύνη στον οκείο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαϊα. Την λιγότερη ευθύνη αποδίδουν οι πολίτες στον Προκαθήμενο της Κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο.

Καθαίρεση θέλει η συντριπτική πλειοψηφία

Στο ερώτημα αν πρέπει η Ιερά Σύνοδος να καθαιρέσει τους δύο υπό διερεύνηση μοναχούς, η συντριπτική πλειοψηφία (80%) απάντησε ΝΑΙ , ενώ το άλλο 12% επέλεξε το Δε Γνωρίζω/Δεν Απαντώ.

Ποσοστό που ανέρχεται μόλις στο 8% απάντησε ότι δεν πρέπει η Ιερά Σύνοδος να καθαιρέσει τους δύο μοναχούς.

Ακλόνητη πίστη αλλά μπορεί να συμβαίνουν και αλλού

Πάντως, ανεξαρτήτως ποια θέση έχει ο καθένας στην υπό διερεύνηση υπόθεση ή που αποδίδει ευθύνη, φαίνεται ότι η πίστη των περισσοτέρων δεν κλονίζεται, αν και η πλειοψηφία εκτιμά ότι η υπόθεση της Μονής του Οσίου Αββακούμ δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό.

Αναλυτικότερα, το 49% των συμμετεχόντων, δηλαδή οι μισοί, απάντησαν ότι η πίστη τους δεν κλονίζεται από τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα, ενώ το 8% απάντησε ότι κλονίζεται λίγο. Ότι η πίστη του κλονίζεται πολύ από τα όσα έρχονται στη δημοσιότητα, απάντησε το 16%.

Πάντως, σε ποσοστό 76% οι συμμετέχοντες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, δηλαδή ότι τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης στη Μονή του Οσίου Αββακούμ, μπορεί να συμβαίνουν και αλλού.

Ενόχλησαν τα… θαύματα

Πάντως, από τα όσα ήρθαν στο φως υπό τη μορφή οικονομικού και ηθικού σκανδάλου και αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης, είτε από την Αστυνομία είτε από την Εκκλησία, οι πολίτες ξεκάθαρα ενοχλήθηκαν περισσότερο από την εκμετάλλευση της πίστης και του πόνου, δηλαδή τα αποκαλούμενα θαύματα.

Η ηθική πτυχή της υπόθεσης ενόχλησε μόνο το 10% και το 9% η απόσπαση χρημάτων με ψεύτικα τεχνάματα.

Ποσοστό 5% απάντησε ότι δεν αμφισβητεί τις προθέσεις των υπό διερεύνηση μοναχών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.