Όπως μας ενημερώνει το Πατριαρχείο:

Αύριο Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα χοροστατήσει κατά την Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κοιμητήριο Σισλί και θα τελέσει τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ναού.

Αύριο τα Θυρανοίξια του Κοιμητηριακού Ναού στο Σισλί από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η περιοχή Μπέγιογλου, άλλοτε Πέραν ή Σταυροδρόμι, εχεί μια μικρή ελληνική κοινότητα. Πολλοί Έλληνες έχουν επιστρέψει και συνεχίζουν για οικονομικούς λόγους. Η Κοινότητα έχει 1100 περίπου κατοίκους με αξιόλογο δράση, συντηρώντας τους παρακάτω ναούς:

Τον ναό της Αγίας Τριάδας, έναν απο τους ομορφότερους ελληνορθόδοξους ναούς της Πόλης που αντικατροπτίζει όλη την Ρωμιοσύνη της Πόλης, με παραπάνω απο 500 ενορίτες.

Τον ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου,πρόσφατα ανακαινισμένο, με 150 περίπου ενορίτες.
Τον ναό Αγίου Κωσταντίνου και Ελένης στο Ταρλάμπασι, με 450 ενορίτες.
Τον Κοιμητηριακό ναό Θείας Μεταμορφώσεως στο Σισλί, ενα απο τα πιο μεγάλα νεκροταφεία της Πόλης.

Τα μοναδικά ελληνικά εκπαιδευτήριά της περιοχής ειναι δύο. Το πρώτο είναι το Ζάππειο Παρθεναγωγείο, που τώρα είναι μεικτό, με 200 μαθητές καθιστόντας το ένα απο τα πιο δραστηριά ελληνικά σχολεία της Πόλης. Χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες:

Το νηπιαγωγείο,με 40 μαθητές
Το δημοτικό,με 100 μαθητές

Και το Γυμνάσιο-Λύκειο,με 60 μαθητές
Το δευτερό είναι το Ζωγράφειο Λύκειο, ένα απο τα εναπομείναντα εκπαιδευτήρια της Πόλης, που οφείλει το όνομα του στον μεγάλο του ευεργέτη Χρηστάκη Ζωγράφο. Το δυναμικό της σχολής φτάνει στους 300 μαθητές, σημερά υπάρχουν 130 μαθητές με 20 δασκάλους.

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.