Αύριο πρόκειται να τελεστεί η κηδεία του Μητροπολίτη Τυρολόης και Σερεντίου, Παντελεήμων Ροδόπουλου, ο οποίος έφυγε χθες από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο εκλιπών υπήρξε επίλεκτο μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητας του ΑΠΘ. Διετέλεσε Πρύτανης (1981-1983) και μέλος της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου (1976-1977), Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής (1977-1978), ιδρυτικό μέλος και ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Υπήρξε Σχολάρχης του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης (1963-1966) και Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού Balamand, Λίβανος (1972-1979). Ήταν επίσης Πρόεδρος, από το 1982, της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Δικαίου των Ανατολικών Εκκλησιών με έδρα τη Βιέννη, ενώ από το 1991 ήταν επίτιμος Πρόεδρός της.

Αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Sibiu, Ρουμανίας. Το 1974 εξελέγη Μητροπολίτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο υπηρέτησε με αφοσίωση.

Διετέλεσε ηγούμενος της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων από το 1984 ως το 2012, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών στη Μονή Βλατάδων από το 1985 ως το 1989 και αντιπρόεδρός του από το 1989 ως το 2012.
Σε ανακοίνωση του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ σημειώνεται ότι ο εκλιπών υπηρέτησε με αφοσίωση την Εκκλησία και την ακαδημαϊκή Θεολογία υπό ποικίλες ιδιότητες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και διακόνησε επί σχεδόν 30 έτη την Ιερά Πατριαρχική Μονή Βλατάδων.

Η Εξόδιος Ακολουθία του ιεράρχη θα ψαλεί αύριο στις 11 το πρωί στην Ιερά Μονή Βλατάδων, όπου και θα γίνει ο ενταφιασμός του.
ια την απώλεια του μακαριστού Μητροπολίτη, οι Πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ εκφράζουν τη θλίψη τους, ενώ ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, θα παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.