Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, λέγεται - «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω). Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ' αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής 2024: Υλικά

Δοσομετρητής
Λήψη Υλικών
1 κιλό σιτάρι (βρασμένο και στεγνό)
σουσάμι καβουρδισμένο
1½ φλ. σταφίδες

1½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια
1 φλ. ψιλοκομμένα αποξ. φρούτα
1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
τα πέταλα από ένα γαρύφαλλο φρέσκο (ψιλοκομμένα)
1 κιλό σουσάμι (καβουρδισμένο και αλεσμένο)
1 ρόδι καθαρισμένο
1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

1 κ.σ. κανέλα
Για το τελείωμα
αμύγδαλα ασπρισμένα
άχνη ζάχαρη
ρόδι
Εξοπλισμός
Λαδόκολλα
Πιατέλα

Ψυχοσάββατο Πεντηκοστής 2024

Διατροφικός Πίνακας
Διατροφική Αξία ανά μερίδα

* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.
Εκτέλεση
Μυστικό
Βίντεο
Εκτέλεση
Μίγμα
Βάζουμε πρώτα σε μια μεγάλη λεκάνη το βρασμένο και στεγνό σιτάρι.

Ρίχνουμε πρώτα τα καρύδια, τα ξερά φρούτα, τα μπαχαρικά, τα μυρωδικά.

Μετά 1 φλ. από το καβουρδισμένο σουσάμι.

Ανακατεύουμε.

Στη πιατέλα
Στρώνουμε σε μία πιατέλα μια στρώση σουσάμι.

Από πάνω κάνουμε μία στρώση από το μίγμα.

Με το υπόλοιπο σουσάμι σκεπάζουμε καλά όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά.

Τέλος, αχνίζουμε με την άχνη όλη την επιφάνεια.

Με μια λαδόκολλα και με την παλάμη μας, ισιώνουμε την επιφάνεια.

Φτιάχνουμε σχέδιο του σταυρού με αμύγδαλα και ρόδια.

παραδοσιακή συνταγή για κόλλυβα χωρίς γλουτένη συνταγη αργυρω λειψοι οι μαμαδες του αιγαιου

Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Κ. Κατερίνη Βαβουλά και την ευχαριστούμε πολύ.

Μυστικό

Πλύντε καλά το βρασμένο σιτάρι για να μείνει σπυρωτό.

Για να στεγνώσει καλά αφού το βράσουμε και το ξεπλύνουμε, το απλώνουμε αραιά, πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο να στεγνώσει τελείως.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.