Στη μονή τα λείψανα του Αγίου Κενδέου του θαυματουργού - Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών.

Η γυναικεία μονή του Αγίου Κενδέα βρίσκεται στα βορειοανατολικά του χωριού Αυγόρου σε χαμηλό λόφο στα νότια του παλαιού δρόμου Λευκωσίας – Αμμοχώστου. Αναφέρεται σαν μοναστήρι από τον αρχιμανδρίτη Κυπριανό. Πιθανότατα την εποχή του Κυπριανού (1788) το μοναστήρι είχε δυο – τρεις μοναχούς μόνο.
Όπως φαίνεται από την καταγραφή της περιουσίας του, που έγινε το 1773 επί αρχιεπισκόπου Χρυσάνθου, το μοναστήρι του Αγίου Κενδέου ήταν πολύ φτωχό. Πόσο φτωχό ήταν το μοναστήρι φαίνεται και από τα ελάχιστα κελλιά που σώζονταν μέχρι προ τριακονταετίας.

Πότε κτίσθηκε το μοναστήρι είναι άγνωστο. Το αρχαιότερο τμήμα του είναι μικρή μονόκλιτη καμαροσκέπαστη εκκλησία διαστάσεων 11 Χ 4 μ. περιλαμβανομένης και της ημικυκλικής αψίδας, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του μοναστηριού.

Αρχικά η εκκλησία ήταν διακοσμημένη με τοιχογραφίες όπως φαίνεται από υπολείμματα τοιχογραφιών στο νότιο τοίχο στα δυτικά της νότιας εισόδου του ναού. Αν και οι τοιχογραφίες δεν σώζονταν σε καλή κατάσταση, η τοιχογραφία του αρχαγγέλου Μιχαήλ που σωζόταν σε καλύτερη κατάσταση, μπορούσε να χρονολογηθεί στον 15ο ή 16ο αιώνα. Στην εποχή αυτή μπορεί να χρονολογηθεί και η εκκλησία. Αντίθετα τα δυο δωμάτια στη νότια πλευρά του μοναστηριού δεν ήσαν παλαιότερα του 18ου αιώνα. Δυστυχώς η πρόσφατη, σχετικά, εγκατάσταση καλογραιών σ’ αυτά είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη αλλοίωση του μοναστηριού.
Στα δυτικά του μοναστηριού σε μικρή κοιλάδα βρίσκεται το «αγίασμα» του Αγίου Κενδέα που ονομάζεται από τους κατοίκους του Αυγόρου «Καταφύ(ϊ)». Πρόκειται για σπήλαιο διαστάσεων 4 Χ 2,5 μ. στο οποίο κατεβαίνει κανείς με τρία σκαλοπάτια. Στο σπήλαιο τοποθετήθηκε θύρα σε μεταγενέστερα χρόνια.

Όπως φανερώνει το όνομα, πρόκειται πιθανότατα για το σπήλαιο στο οποίο ασκήτευσε ο άγιος Κενδέας, που αναφέρει το συναξάρι του.

Πληροφορίες για τη μονή

Προϊσταμένη: χηρεύει
Σύμβουλος: Θεονύμφη Μοναχή.
Πανηγυρίζει τήν 6ην ᾿Οκτωβρίου.
᾿Εφημέριος: Πρεσβ. Κωνσταντῖνος Ἀθανασίου (τηλ.: 99385304) Ψάλτες: Ἀνδρέας Τσούκκας καί Ἠλίας Παπασταύρου.
Προσωρινή Διαχειριστική Ἐπιτροπή Διοίκησης: Ἀρχιμ. Αὐγουστίνος Κκαρᾶς, Πρεσβ. Κωνσταντῖνος Ἀθανασίου, Πρόδρομος Ἀντωνάκη, Παναγιώτης Κατσιάρης, Θεόδωρος Σκορδής, Χρίστος Χατζηγιάννης, Ἀνδρονίκη Ἀνδρέου, Μαρία Διγενῆ, Παναγιώτης Μαυρή καί Γεώργιος Τάππος.

Τηλέφωνο Ιεράς Μονής 99214670

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.