Ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιος καθώς και οκτώ ιερείς από το Νίκσικ Μαυροβουνίου αθωώθηκαν από τις κατηγορίες περί παραβίασης του Ποινικού Κώδικα του Μαυροβουνίου το 2020.

Χθες εξετάστηκαν τα αποδεικτικά στοιχεία στο Δικαστήριο του Νίκσιτς, και σήμερα ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις. Ύστερα από απόφαση του δικαστή Mirko Kojović, και οι εννέα κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Κατά τη διάρκεια της δίκης διαβάστηκε η ανακοίνωση της Ανώτατης Εισαγγελίας της 24ης Νοεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρει δημοσιογράφος του TVCG, ο συνήγορος υπεράσπισης Σάβα Κόστιτς είπε ότι αυτή η υπόθεση είναι ιστορική και ότι αποτελεί το λυκόφως της δικαστικής εξουσίας του Μαυροβουνίου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωαννίκιος υπογράμμισε ότι δεν κάλεσε τους πιστούς σε λιτανεία και είπε στο δικαστήριο να τον κρίνουν όπως προβλέπεται από τον Νόμο:

«Δεν προγραμματίσαμε λιτανεία, ούτε την οργανώσαμε με κανέναν τρόπο, ούτε συγκεντρώσαμε ό,τι χρειαζόταν για το ηχητικό σύστημα ή τα λειτουργικά είδη της λιτανείας, ούτε συμβάλαμε με κανέναν τρόπο για να συγκεντρώσουμε τον κόσμο. Ποιος επέτρεψε να μαζευτεί τόσος κόσμος μέσα σε δύο ώρες; Πριν από την έναρξη της Θείας λειτουργίας, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν μπροστά στο ναό. Κατά τον Εσπερινό, βγήκαμε μπροστά στον κόσμο, ο οποίος συγκεντρώθηκε σε ένδειξη ευλάβειας για τον Άγιο Βασίλειο του Όστρογκ. Εάν είχαμε αποστασιοποιηθεί και δεν συναντούσαμε τον κόσμο, πιθανότατα θα ακολουθούσαν ταραχές, και πιθανότατα να γινόταν πολιτική συγκέντρωση. Βγήκαμε για να προσευχηθούμε, να τιμήσουμε τον Άγιο και να σεβαστούμε τον κόσμο. Έχει αναρωτηθεί κανείς τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε συναντήσει τους ανθρώπους μας; Οι αρμόδιες υπηρεσίες προκάλεσαν το πρόβλημα, γιατί δεν εμπόδισαν τον κόσμο να συγκεντρωθεί. Στο τέλος ο κόσμος διαλύθηκε ειρηνικά. Ωστόσο, δεν είχαμε πομπή. Ψάλλαμε εκκλησιαστικά τραγούδια, κάτι το οποίο δεν απαγορεύεται. Ας με κρίνει το δικαστήριο σύμφωνα με το νόμο».

Το ιστορικό της υπόθεσης
Υπενθυμίζεται ότι ο Σεβασμιώτατος και οι ιερείς κατηγορήθηκαν για το αδίκημα της μη συμμόρφωσης με τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού επικίνδυνης μολυσματικής νόσου κατά τη λιτάνευση για την εορτή του Αγίου Βασιλείου του Όστρογκ του Θαυματουργού στις 12 Μαΐου 2020, στην περιοχή Νίκσικ. Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος -που τότε ήταν Επίσκοπος Νίκσιτς– και οι ιερείς συνελήφθησαν από την Αστυνομία του Μαυροβουνίου και έμειναν κρατούμενοι στο τμήμα επί 72 ώρες.

Κατά την εκδίκαση εξετάστηκε βιντεοσκοπημένο υλικό της Αστυνομίας και της τοπικής τηλεόρασης, το οποίο προσκομίστηκε από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων και τον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο των κατηγορουμένων Σάβα Κόστιτς, δεν αποκλείεται ο δικαστής να εκδώσει την ετυμηγορία αύριο, Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι αυτό πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών. Να σημειωθεί ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιωαννίκιος αναμένεται να παραστεί στις καταληκτικές αγορεύσεις.

Όπως έχει υποστηρίξει κατ’ επανάληψη ο δικηγόρος υπεράσπισης Σάβα Κόστιτς, όλα είναι εξαρχής μια κατασκευασμένη σκευωρία από τις αρμόδιες αρχές, διότι ασκήθηκαν διώξεις μόνο σε εννέα άτομα, ενώ ήταν παρόντες σχεδόν 20.000 άνθρωποι στη λιτανεία. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η εισαγγελία ήταν υποχρεωμένη να ασκήσει δίωξη στους υπευθύνους της Αστυνομίας του Νίκσιτς, διότι αμέλησαν να κάνουν το καθήκον τους και κατέστησαν δυνατή τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης. Επίσης επισήμανε ότι μετά την εν λόγω εκδήλωση, πραγματοποιήθηκαν πολλές μεγάλες συγκεντρώσεις για διάφορους λόγους, κυρίως πολιτικές, που είχαν ως αποτέλεσμα την ευρεία παραβίαση των υγειονομικών μέτρων χωρίς ωστόσο να ασκηθεί καμία δίωξη.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.