Αθώο έκρινε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας τον αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου από τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην Ηλιούπολη, ο οποίος σύμφωνα με την μήνυση που είχε κατατεθεί σε βάρος του εν μέσω αυστηρής καραντίνας και περιορισμών κατά του κορωνοϊού, είχε παραβιάσει τις ισχύουσες υπουργικές αποφάσεις, τελώντας Θεία Λειτουργία.

Συγκεκριμένα, ο αρχιμανδρίτης κατηγορούνταν για παραβίαση σχετικής Υπουργικής Απόφασης περί επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 στους χώρους αυτούς για το χρονικό διάστημα από 4.5.2020 έως και 16.5.2020.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, λίγη ώρα μετά την αθώωσή του, όλες οι κατηγορίες έπεσαν στο κενό, αφού στόχος του δεν ήταν η παραβίαση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Όλα συνέβησαν στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στην Ηλιούπολη όπου είχα πάει εκεί για προσευχή. Συγκεκριμένα είχε πάει μια οργάνωση που λειτουργούσε στην Ηλιούπολη να γκρεμίσει ένα μέρος του ναού γύρω στα 24 τετραγωνικά που θεωρούσε πως είχε χτιστεί χωρίς άδεια.

Εγώ βρέθηκα εκεί για προσευχή και ζήτησαν από την αστυνομία να μου γίνει αυτεπάγγελτη δίωξη για παραβίαση των μέτρων, γιατί λέει πως έκανα εκεί Θεία Λειτουργία. Η αλήθεια είναι πως μαζί με έμενα εκεί βρέθηκε και το ποίμνιο του συγκεκριμένου ναού με σκοπό την διαφύλαξη του χώρου. Για την κίνησή μου αυτή είχα ενημερώσει και την αστυνομία με γράμμα.

Ήταν ημέρα γιορτής του Παραλύτου και με αφορμή την παραλυσία που υπήρχε τις ημέρες εκείνες στην Αθήνα, είπα πως θα πάω για προσευχή. Απώτερος σκοπός μου ήταν να βρεθώ μπροστά στο ναό, ώστε να μην μπορεί κανένας να προχωρήσει σε κατεδάφιση. Απ’ ότι κατάλαβα αυτοί ήταν αποφασισμένοι να κάνουν κατεδάφιση με εκρηκτικά ανάμεσα στα τούβλα, αλλά αυτό δεν το επιτρέψαμε. Μάλιστα κάποιοι εκείνη την ώρα φώναζαν “Πιάστε τον, πιάστε τον” αλλά μετά από έξι, εφτά μήνες μου ήρθε κλήση».

Ο αρχιμανδρίτης Σεραφείμ ενημέρωσε για την αθώωσή του με σχετική ανάρτηση και τους διαδικτυακούς του φίλους στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, επισυνάπτοντας και μια φωτογραφία με τον δικηγόρο του Άγγελο Βουράκη.

Αθώος. Ευχαριστώ τους συμπαρασταθέντας δύο Αγγέλους. Τον νομικό παράσταση μου Aggelos Vourakis για την άνευ αμοιβής εξαίσια συνηγορία του, μάθημα τελετουργικής άκουσαν σήμερα οι πέντε της έδρας και το ακροατήριο και Άγγελος Κάνδηλας για την μαρτυρία του και δηλώνω προς τους αιτίους της διώξεως μου και πάντας ότι: Οὐ πολλοῦ δέω χάριν ἔχειν, ὦ βουλή, τῷ κατηγόρῳ, ὅτι μοι παρεσκεύασε τὸν ἀγῶνα τουτονί. πρότερον γὰρ οὐκ ἔχων πρόφασιν ἐφ’ ἧς τοῦ βίου λόγον δοίην, νυνὶ διὰ τοῦτον εἴληφα. καὶ πειράσομαι τῷ λόγῳ τοῦτον μὲν ἐπιδεῖξαι ψευδόμενον, ἐμαυτὸν δὲ βεβιωκότα μέχρι τῆσδε τῆς ἡμέρας ἐπαίνου μᾶλλον ἄξιον ἢ φθόνου· διὰ γὰρ οὐδὲν ἄλλο μοι δοκεῖ παρασκευάσαι τόνδε μοι τὸν κίνδυνον οὗτος ἢ διὰ φθόνον. καίτοι ὅστις τούτοις φθονεῖ οὓς οἱ ἄλλοι ἐλεοῦσι, τίνος ἂν ὑμῖν ὁ τοιοῦτος ἀποσχέσθαι δοκεῖ πονηρίας; εἰ μὲν γὰρ ἕνεκα χρημάτων με συκοφαντεῖ ―·

εἰ δ’ ὡς ἐχθρὸν ἑαυτοῦ με τιμωρεῖται, ψεύδεται· διὰ γὰρ τὴν πονηρίαν αὐτοῦ οὔτε φίλῳ οὔτε ἐχθρῷ πώποτε ἐχρησάμην

αὐτῷ. ἤδη τοίνυν, ὦ βουλή, δῆλός ἐστι φθονῶν, ὅτι τοιαύτῃ κεχρημένος συμφορᾷ τούτου βελτίων εἰμὶ πολίτης. καὶ γὰρ

οἶμαι δεῖν, ὦ βουλή, τὰ τοῦ σώματος δυστυχήματα τοῖς τῆς ψυχῆς ἐπιτηδεύμασιν ἰᾶσθαι, [καλῶς]. εἰ γὰρ ἐξ ἴσου τῇ συμφορᾷ καὶ τὴν διάνοιαν ἕξω καὶ τὸν ἄλλον βίον διάξω, τί τούτου διοίσω;

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.