Άγιος Θεόδωρος ο Στρατηλάτης - 8 Φεβρουαρίου: Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου στον Ναό Αγίου Μάρκου του Ευγενικού Κάτω Πατησίων.

Τεμάχιο Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου του Στρατηλάτου θα τεθεί σε προσκύνηση από σήμερα Τετάρτη (05/02) έως και την Κυριακή (09/02) στον Ιερό Ναό Αγίου Μάρκου του Ευγενικού Κάτω Πατησίων.

Καθημερινά στον Ναό θα τελούνται Ιερές Ακολουθίες.

Ιερός Ναός Αγίου Μάρκου του Ευγενικού

Η ίδρυση της ενορίας του Αγίου Μάρκου Ευγενικού ξεκίνησε κατόπιν πρωτοβουλίας κατοίκων της περιοχής Θυμαράκια στα Κάτω Πατήσια, οι οποίοι για την κάλυψη των λατρευτικών τους αναγκών σε μία συνεχώς αυξανόμενη πληθυσμιακά περιοχή συνέστησαν μία επιτροπή το 1966 και απευθύνθησαν στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ. Χρυσόστομον Β’ (Χατζησταύρου).

Ο τότε Αρχιεπίσκοπος απεδέχθη το αίτημα των κατοίκων της περιοχής και απεφάσισε να συσταθεί μία νέα ενορία εξ αποσπάσεως τμήματος της ενορίας Αγίου Νικολάου Αχαρνών, και να ιδρυθεί ενορία επ’ ονόματι του Αγίου Μάρκου Ευγενικού, διότι έκρινε πως συνέτρεχε ειδικός ποιμαντικός λόγος, καθ’ ότι στην οδό Αχαρνών υπήρχε ο ναός των Ουνιτών (Αγία Τριάδα Αχαρνών), αρκετές οικογένειες ουνιτικές διέμεναν στην περιοχή και πολλοί ορθόδοξοι εν αγνοία τους και έτσι διευκωλύνετο η παραπλανητική δράση των εν Ελλάδι Ουνιτών. Για τον συγκεκριμένο λόγο ιδρύθηκε ο μοναδικός στον ορθόδοξο κόσμο ενοριακός ναός του Αγίου Μάρκου Ευγενικού, του στύλου και υπέρμαχου της Ορθοδοξίας.

Ο ναός είναι τρισυπόστατος, αφιερωμένος στον Άγιο Μάρκο τον Ευγενικό, ενώ το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως και το αριστερό κλίτος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Επίσης, υπάρχουν παρεκκλήσια αφιερωμένα στον Άγιο Φανούριο, την Αγία Παρασκευή και τους νεοφανείς Αγίους Ραφαήλ, Νικόλαον και Ειρήνην. Ο ναός σεμνύνεται να έχει ως πολύτιμο θησαύρισμα μικρά τεμάχια λειψάνων της Αγίας Παρασκευής και των εν Σινά και Ραϊθώ αναιρεθέντων Πατέρων.

Χάρτης

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.