Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου πατρός Ανθίμου του Κεφαλλήνος, κτήτορος της Ιεράς Μονής Παναγίας Πορταϊτίσσης Αστυπαλαίας, και προστάτου της νήσου Αστροπαλιάς!

Η Κεφαλλονιά – το Ληξούρι και η Αστυπάλαια Δωδεκανήσου εόρτασαν τον κοινό τους Άγιο, τον Όσιο και Θεοφόρο Άνθιμο τον νεοφανή.

Πράγματι συγκινητικό είναι στην Αστυπάλαια και στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Πορταϊτίσσης, τον οποίο έκτισε εκ βάθρων ο ταπεινός, ο πράος, ο αγαθός, των μοναχών καθηγητής, ο Άνθιμος, σε δυσκόλους καιρούς, όταν τα πάντα τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά του ασιάτου κατακτητού.

Η Αστροπαλιά εορτάζει σήμερα παρουσία των τοπικών Αρχών, του Δημάρχου των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Στρατιωτικού Διοικητού της νήσου, του Λιμενάρχου και των ευσεβών πιστών, την μεγάλη μορφή του Αγίου, και ενώπιον της θαυματουργού Εικόνος και του Σεπτού τμήματος Λειψάνου του Οσίου και Θεοφόρου πατρός ημών Ανθίμου, άναψαν το κεράκι της ευλαβείας τους προ αυτών, και παρακάλεσαν τον Όσιο να δέεται στον μεγάλο της Πίστεως Ιατρόν της Ψυχής και του Σώματος, Υιόν και Λόγον του Θεού, να σκέπει και να φρουρεί το νησί της Αχράντου Μητρός, της Παναγίας της Πορταϊτίσσης.

Η εκκλησιαστική επιτροπή είχε φροντίσει η εκκλησία της μεγαλόχαρης Παναγίας Πορταϊτίσσης, ένθα φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα και το τμήμα του δεξιού βραχίονος του Οσίου Ανθίμου, να προσδίδει τον εόρτιο και πανηγυρικό τόνο.

Μετά τον Εσπερινό, κατά την παράδοση, ο Μητροπολίτης μας κ.κ.Παΐσιος, ο Ιερός Κλήρος, οι Αρχές του νησιού και πλήθος κόσμου, κατέβηκαν στην «Ροδιά» και πέριξ των κελιών του Οσίου, ετέλεσαν την Αρτοκλασία.

Ο ευσεβής λαός, που παρέστη από πολλά μέρη της Ελλάδας, αλλά και αδελφοί μας απόδημοι Αστυπαλίτες, προσκύνησαν το Άγιο Λείψανο του Οσίου και την θαυματουργό Εικόνα του, καθώς και της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Πορταΐτισσας.

Μετά την Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης, οι Ιερείς και οι Αρχές του νησιού, με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ.Κομνηνέα, περιστοιχιζόμενος υπό μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολούθησαν με Ιερά Πομπή, κατά το έθος, των λιτανευόντων, των Αγίων Εικόνων της Παναγίας Πορταϊτίσσης και του Οσίου Ανθίμου, ως και το τμήμα του Ιερού του Λειψάνου, όπου προ του Δημαρχιακού Μεγάρου ετελέσθη αρτοκλασία και ανεπέμφη δέησις υπέρ των όπου γης οικούντων Αστυπαλιτών, η δε Δημοτική Αρχή προσέφερε παραδοσιακά Αστυπαλίτικα γλυκίσματα στους πιστούς.

Η Ιερά Λιτανεία, μετά το Δημαρχείο, κατευθύνθηκε στην οικία του εορτάζοντος κ.Κ.Σταυλά, όπου ετελέσθη Αγιασμός, και ο Μητροπολίτης ευχήθη όπως την κατ’ οίκον αυτού Εκκλησίαν, σκέπει και περιφρουρεί η χάρις του Αγίου.

Τέλος, η ιερά πομπή επέστρεψε στην Εκκλησία της Παναγίας Πορταϊτίσσης, και αφού έγινε η σχετική δέηση, εναποθέτησαν την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, την Εικόνα του Οσίου Ανθίμου και το Ιερό Λείψανό του στο τέμπλο του Ναού, ίνα από εκεί παράσχουν τις ευλογίες τους στους πιστούς και φιλοπροόδους Αστυπαλίτες.

Ο Μητροπολίτης μας ευχαρίστησε τους Άρχοντες και τους πιστούς για την παρουσία τους στην Αστροπαλιά, και ευχήθηκε στον Δήμαρχο, στους δημοτικούς συμβούλους, στους προσκυνητές, και στους όπου γης Αστυπαλίτες, όπως ο Άγιος, Όσιος πατήρ ημών Άνθιμος πρεσβεύει στον Κύριο της δόξης υπέρ υγείας και θείας βοηθείας πάντων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.